Planina miljenica, bogata, raskošna, darežljiva, topla. Savršeno je u njoj sjedinjeno sve ono najbolje što može da pruži jedan gorski kraj, ponosni vrhovi, guste šume, izuzetan biljni svet, sa Pančićevom omorikom kao krunom, koja je i sama tako visoka i ponosna lepotica, tanana a jaka, na svoju planinu. Tara nam pruža prizore neverovatne lepote, već dok joj prilazite penjući se od Bajine Bašte, jasno vam je da vas čeka jedna neobična i lepa domaćica.

Bajina Bašta – Kućica na Drini – manastir Rača – reka Vrelo – Jezero Zaovine – vidikovac na ušću jezera Spajići u Zaovine – Mitrovac na Tari – vidikovac Banjska stena

 

 

Program putovanja:

Polazak iz Niša je planiran u 5:00h sa parking kod T.C. Roda – bivši Mercator, Vizantijski Bulevar br. 1, Niš.

Lagana vožnja prema nacionalnom parku Tara. Dolazak u Bajinu Baštu i odlazak do mesta koje su predstavili gotovo svi svetski mediji u poslednje vreme i koje je doprinelo popularnosti ovog kraja, čuvene kućice na Drini. Ova kućica je nadaleko poznata atrakcija koja je izgrađena na steni u sredini rečnog toka reke, koja je krasila naslovnu stranicu magazina „Nacionalna Geografija“. Kućica je rušena nebrojano puta od strane moćne reke, ali je uvek iznova pravljena i pokazuje kako je čovek pokušavao da ukroti divlju prirodu. Ovde ćemo imati vremena za kaficu sa pogledom na reku Drinu i ovu atrakciju.

Naš izlet nastavljamo odlaskom do manastira Rača, zadužbine kralja Dragutina, koji se nalazi na svega 6km od Bajine Bašte. Pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Tokom Drugog svetskog rata u mastiru Rača je u periodu april 1941. – 8.jul 1943.god. čuvana najdragocenija knjiga srpske književnosti – Miroslavljevo jevanđelje, koje predstavlja najstariju sačuvanu knjigu pisanu na srpskom književnom jeziku. Patrijarh srpski gospodin Pavle je bio je u dva maha monah u Manastiru Rača. Zahvaljujući njemu, deo svetih moštiju kralja Dragutina, osnivača i ktitora manastira, mogu se videti u manastiru. Obilazak manastira.

Nastavak puta ka Perućcu, poznatom po jezeru koje je napravljeno zbog izgradnje hidroelektrane u čijem središtu je restoran „Vrelo“, smešten na vodopadu rečice Vrelo, najkraće reke u Evropi, koja se na tom mestu obrušava u Drinu. Reku Vrelo, meštani Bajine Bašte zovu- reka godina, jer je duga samo 365 metara. Prošetaćemo od njenog izvorišta do ušća u reku Drinu. Slobodno vreme za fotografisanje ili ručak.

Put nas dalje vodi do mesta gde je Josip Pančić otkrio novu vrstu četinara koja je po njemu i dobila ime, Pančićeva Omorika. Odavde se pruža prelep pogled na jezero Zaovine i Spajića jezero. Slobodno vreme za fotografisanje.

Poslednje minute boravka na Tari utrošićemo boraveći na Mitrovcu, mestu gde možete se dodatno prošetati kroz nacionalni park, kupiti neki suvenir ili pak popiti kafu i uživati u prirodi.

Nacionalni park Tara je poznat po svojim vidikovcima a jedan od najlepših je svakako Banjska stena. Pogled na Republiku Srpsku, jezero Perućac, tok reke Drine svakog posetioca ostavlja bez daha. Najlepše fotografije nastaju upravo ovde. Slobodno vreme za fotografisanje.

!!! VAŽNA NAPOMENA: VOZILA SAOBRAĆAJU DO ODREĐENOG MESTA – NA OKO 1 KM DO SAMOG VIDIKOVCA, ODAKLE POČINJE ZAŠTIĆENO PODRUČJE NACIONALNOG PARKA TARA GDE NIJE MOGUĆE IĆI PREVOZOM. STAZA JE UREĐENA, LAGANA, POGODNA ZA ŠETNJU ZA SVE UZRASTE.

Polako ćemo se oprostiti od lepotice Tare uz obećanje da ćemo opet doći!

Polazak za Niš oko 19h. Dolazak u večernjim časovima.

 

CENA IZLETA 2.800 din

  U cenu je uračunato:

 • Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji,
  • Usluge vodiča/pratioca tokom putovanja,
  • Troškove organizacije i realizacije putovanja,
 • Razgledanje prema program.

 

U cenu nije uračunato:

 • Individualni troškovi putnika.

 

Napomene:

 • Program je rađen na bazi   20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, rok za otkaz putovanja je 2 dana pre početka putovanja.
 • Agencija zadržava pravo da realizuje prevoz uz korekciju cene ili u saradnji sa drugom agencijom.
 • Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu.
 • Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
 • Organizator zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu.
 • Vremena (tj. vremenske razlike u odnosu na vreme polaska iz drugih gradova koji su na putu do konačne destinacije) su okvirna i zavise od predviđenih pauza i usputnih stajanja u toku putovanja.
 • Organizator zadržava pravo da u slučaju nedovoljnog broja putnika, realizuje prevoz sa drugom agencijom ili prevoznikom koji ima isti datum i mesto putovanja.
 • Marš-ruta prevoza i transfera, mesta polazaka, pauza i vrsta vozila je isključivo u nadležnosti organizatora putovanja.
 • Marš-ruta ne mora biti najkraćim putem – direktno.