Temišvar (rumunski: Timişoara) je grad u Rumuniji. Najveći je grad Banata, leži na reci Begej i sedište je Županije Tamiš.  Četvrti  je grad po veličini u Rumuniji. Poznat je i kao kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadne Rumunije. Temišvar je i najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Najviše srpskog stanovništva okupljeno je upravo u Temišvaru, gde inače postoje mnoge kulturne ustanove koje ih zbližavaju. U Temišvaru se nalazi sedište Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve, kao i Saveza Srba u Rumuniji, a takođe se ovde izdaje i srpski nedeljnik „Naša reč“. Grad se naziva i „Malim Bečom“, jer je grad veoma dugo bio pod Habzburgovcima i njegovo središte svojom arhitekturom i ambijentima podseća na stari deo Beča.

Prva istorijska pojava imena grada je spominjanje tvrđave Timișoara (lat. Castrum Temesiensis) u dokumentu ugarskog kralja Andraša II iz 1212. godine. Temišvar, odn. Timișoara zasebno se prvi put spominje 1474. godine.

Staro jezgro Temišvara oblikovano je tokom 17. i 18. veka pod uticajima koji su zračili iz središta Austrougarske, Beča i Pešte. U gradu postoje tri velika i poznata trga: Trg ujedinjenja (rum. Piața Unirii) je stariji trg, približno kvadratnog oblika. Oko njega se nalaze glavna rimokatolička katedrala, Srpska saborna crkva i brojne palate nekadašnjih bogataša (Palata Barok, Palata Bruk), Trg pobede (rum. Piața Victoriei) je mlađi gradski trg, površinski veći i izrazito izduženog oblika. Na jednom strani trga je Katedralni hram Banatske mitropolije Rumunske Pravoslavne crkve, a na drugoj zdanje Gradske Opere, koja ima repertoar na rumunskom, nemačkom i mađarskom. Na ovom trgu se nalazi i zdanje Banatskog Muzeja, kao i niz gradskih palata iz zadnjih decenija Austrougarske, građenih u secesiji i akademizmu, Trg slobode (rum. Piața Libertății) je sa starom gradskom kućom, kao i brojnim kipovima.

CENA ARANŽMANA: 3.500,00

TERMIN PUTOVANjA: 09.12. / 23.12.2023

 

ARANŽMAN OBUHVATA:

• prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji
• razgledanje Temišvara sa vodičem
• usluge predstavnika agencije
• troškove organizacije putovanja

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

• individualne troškove
• putno zdravstveno osiguranje

NAČIN PLAĆANJA:

• 30% prilikom rezervacije, ostatak 3 dana do polaska.

 

PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 40 PUTNIKA. OTKAZ 2 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA
Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu
Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
Organizator zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu.

UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA TA MIKI&MIKI TRAVEL DOO
Organizator putovanja MIKI&MIKI TRAVEL LICENCA OTP 31/23

 

Program putovanja:

Polazak iz Niša sa unapred dogovorenog mesta . Noćna vožnja sa usputnim zadržavanjima radi odmora i radi obavljanja graničnih formalnosti. Po dolasku u Temišvar obilazak grada sa vodičem (pešačka tura): Trg Ujedinjenja koji je najstariji trg izgrađen u baroknom stilu poznat i kao glavni trg. Na trgu ujedinjenja najznačajnije znamenitosti su: Sabirna Srpska Pravoslavna crkva, Rimokatolička katedrala, dom srpske pravoslavne zajednice, spomenik Svete Trojice sa fontanom, barokni dvorac…

Trg Slobode koji je najmanji od tri glavna trga sa značajnim znamenistostima: Spomenik Devica Marija-Jovan Nepomučki, stara gradska opština iz 1750. Godine, komandantov dom. Trg Pobede koji se često naziva i trgom opera zbog jedne od najpoznatijih zgrada na njemu Palate kulture u kojoj je i sedište opere. Trg ima dve duge pešačke zone na obodima koje se među stanovnicima Temišvara nazivaju Korzo i Surogat.  Nakon razgleda slobodno vreme za individualnu šetnju i razgledanje ili za odlazak do jednog od najvecih evropskih tržnih centara "Iulius Mall". Oko 18h polazak za Srbiju. Vožnja sa usputnim zadržavanjem radi odmora i radi regulisanja graničnih formalnosti.  Dolazak u Niš u ranim jutarnjim časovima u zavisnosti od zadržavanja na graničnim prelazima.