Nea Kalikratija je gradić od 10-ak hiljada stanovnika, a pripada Halkidikiju. Ovo mesto je zapravo, jedno od najlbližih letovališta Solunu i Srbiji i nalazi se na samom početku Halkidikija, odnosno Kasandre. Nea Kalikratija je od Soluna udaljena svega 35km, a nešto manje od Kasandre i Sitonije, pa joj je samim tim lokacija dobra.

Cene u Nea Kalikratiji su niže nego na Sitoniji i na ostatku Kasandre.

Nea Kalikratija živi i tokom zime, a tokom leta se broj stanovnika udvostručava zbog velikog broja Solunjana koji ovde imaju privatne kuće.

Ima dovoljno sadržaja za kompletno i sadržajno letovanje. Pre svega, ima široku i dugačku peščanu plažu sa postepenom dubinom i plićakom za decu. Plaža je uređena, sa tuševima i kabinama za presvlačenje, a ležaljke i suncobrani se u većini kafića dobijaju besplatno uz poručeno piće ili kafu. Postoje i slobodni delovi plaže za postavljanje sopstvenih suncobrana i peškira.

Duž čitave plaže je šetalište sa barovima, restoranima, kafićima i lepim baštama.

U mestu postoje supermarketi, između ostalih Arvanitidis i Masoutis, a na 2km od centra je Lidl, tako da Kalikratija pruža odlične mogućnosti za snabdevanje. Tu su i banke, mesare, pekare, pošta i restorani brze hrane.

Kod trga, uz more postoji parkić za decu na pesku, u hladu borova.

Svakog utorka se organizuje pijaca na kojoj možete kupiti sveže i kvalitetno voće i povrće po nižim cenama, ali i nešto odeće. Nekoliko tezgi sa voćem i povrćem radi svakodnevno i odlično su snabdevene.

U gradu postoji i mala, lepa marina.

Osim što ima lepu peščanu plažu i što je u pitanju vrlo živo mesto, velika prednost Nea Kalikratije je u lokaciji. Udaljena je svega pola sata vožnje od Soluna koji je idealan za kupovinu i prijatne šetnje, razgledanje i obilazak kulturnih i istorijskih atrakcija, velikih lanaca trgovina poput Cosomos, Mega Outlet, Ikea, ali i akva parka Waterland. Ukoliko želite, iz Nea Kalikratije možete da obiđete Kasandru i Sitoniju.

U okolini Nea Kalikratije se nalazi veliki broj plaža sa Plavom zastavicom, pa možete da uživate i u istraživanju. Na 3km od centra, prema Solunu, nalazi se čuvena plaža Sahara i najveći bar na plaži u Grčkoj. Plaža je peščana, veoma dugačka, široka i savršena za one koji vole uživanje uz finu muziku. Postoji i mnogo slobodnog prostora za sopstvenu opremu. Uz kristalno čisto more, postepenu dubinu, bez gužve (osim vikendom), na ovoj plaži možete uživati do mraka uz predivne zalaske sunca.

Sa druge strane Nea Kalikratije postoji nekoliko divljih uvala, ali i plaža Mikonjatika sa lepim barovima Corona i Aloha. Corona je bivši Copa Shape sa akva parkom koji više nije u funkciji. Sada radi samo veliki bazen i ulaz se plaća (2e po osobi). Aloha je odličan bar u debelom hladu.

Plaža Vergija je takođe za preporuku.

Ukoliko tražite pristojno mesto za mirno i opušteno letovanje, blizu Srbije, Soluna i lepih plaža, Nea Kalikratija može biti odličan izbor za vas.