Skoplje i kanjon Matka

Polazak

12.09.2021.

Skoplje predstavlja glavni, a ujedno i najveći grad Republike Makedonije. Ukupna populacija ovog grada je preko pola miliona stanovnika. Skoplje se nalazi na strateški važnoj poziciji, koja spaja Beograd i Solun, tj. Zapadnu sa Istočnom Evropom. Grad je smešten na reci Vardar i prostire se na 25km u smeru istok – zapad (prati tok reke), a na potezu sever – jug prostire se na manje od 10km. Izduženi oblik grada je i proizašao iz takvog geografskog položaja.

Fakultativa:

Odlazak do kanjona „Matka“. Nedaleko od Skoplja nalazi se popularno izletište gde Skopljani rado odlaze vikendom. U okviru kanjona nalazi se veštačko jezero Matka, nekoliko srednjovekovnih manastira, zanimljive pećine (čak njih 200) koje možete istražiti. Ovde možete uživati u prelepoj prirodi ili ručati u nekom od restorana. Cena izleta je 7 eur (5 eur + 250din). Za realizaciju fakultative potreban je minimum od 15 prijavljenih putnika.

Nakon izleta odlazak u Skopje City Mall (http://skopjecitymall.mk/) i slobodno vreme.

Nakon slobodnog vremena polazak za Srbiju u 19h. Dolazak u Niš oko 23h.

CENA ARANŽMANA:

Niš 1.600 din

✓ Cena aranžmana obuhvata:

• Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji,
• Usluge vodiča/pratioca tokom putovanja,
• Troškove organizacije i realizacije putovanja,
• Razgledanje prema programu.

X Cena aranžmana ne obuhvata:

• Individualni troškovi putnika;
• Putno i zdravstveno osiguranje;
• Fakultativni izlet do kanjona Matka– 7 eur (5 eur + 250din)- minimum 15 prijavljenih putnika.

 

✨Napomene:

Program je rađen na bazi min. 40 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, rok za otkaz putovanja je 2 dana pre početka putovanja.
Agencija zadržava pravo da realizuje prevoz uz korekciju cene ili u saradnji sa drugom agencijom.
Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu.
Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
Organizator zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu.
Vremena (tj. vremenske razlike u odnosu na vreme polaska iz drugih gradova koji su na putu do konačne destinacije) su okvirna i zavise od predviđenih pauza i usputnih stajanja u toku putovanja.
Organizator zadržava pravo da u slučaju nedovoljnog broja putnika, realizuje prevoz sa drugom agencijom ili prevoznikom koji ima isti datum i mesto putovanja.
Marš-ruta prevoza i transfera, mesta polazaka, pauza i vrsta vozila je isključivo u nadležnosti organizatora putovanja.
Marš-ruta ne mora biti najkraćim putem – direktno.

PROGRAM PUTOVAJA:

Polazak iz Niša u 7h sa dogovorenog mesta.

Planirani dolazak u Skoplje je oko 11h. Obilazak grada: Prolaskom kroz Portu Makedonija izlazi se na centralni trg. Trg Makedonija je glavni i najveći trg u Skoplju. Izgrađen je između 1920 i 1940 godine. Na trgu se nalazi zgrada Narodne banke, monumentalni oficirski dom, Ristikjeva palata, palata Mazura. Centralnim trgom dominira veliki spomenik i spektakularno remek delo Ratnik na konju, na kome se nalazi Aleksandar Makedonski ispod kojeg je velika fontana. U blizini se nalazi Spomen kuća Majke Tereze, koja je podignuta povodom 100 godina od njenog rodjenja.
Prelazak iz novog dela grada u stari je moguće putem nekoliko mostova – Most civilizacije, Most umetnosti, Kameni most. Stara skopska čaršija je najveća čaršija na Balkanu van Istanbula. Smeštena je u starom delu grada, na području od Dušanovog mosta do Bit-pazara, te od tvrđave Kule do reke Serave. Tu se nalazi nekoliko džamija, mauzolej, dve crkve i sat-kula. Ceo ovaj deo čine lavirinti uzanih kaldrmisanih uličica oivičenih raznim zanataskim radnjama,zlatarama, čajdžinicama, tavernama, poslatičarnicama…
U okviru čaršije videćete tragove i ostatke Otomanskog carstva. U starom delu se nalaze i Arheološkimuzej sa svojom ispresivnom kolekcijom, kao i Muzej holokausta, Muzej savremene umetnosti.
U neposrednoj blizi su Makedonska filharmonija, balet i opera. Najinteresantniji turistima je Muzej grada Skoplja, smešten u zgradi nekadašnje Železničkestanice. To je jedna od retkih građevina koja nije totalno uništena zemljotresom koji se dogodio 1963 godine. Ovu monumentalnu građevinu modernističkog stila krasi masivan sat koji stalno pokazuje isto vreme – 5:17h,sat i minut kada se zadesio zemljotres i momenat kada je sat prestao da radi.Nakon obilaska grada slobodno vreme ili fakultativni izlet do kanjona „Matka“. Nakon izleta odlazak u SkopjeCity Mall i slobodno vreme.
Planirani polazak za Srbiju u 19h. Dolazak u Niš u kasnim večernjim satima.