Novi Sad i Sremski Karlovci

24.10.2020.

CENA ARANZMANA PO OSOBI 2290,00 dinara

Novi Sad je grad mladih, grad muzike, dobrog provoda i noćnog života. Ovo je dom EXIT-a, Ipak, Novi Sad ima da ponudi više … ovo je grad otvorenih vrata, srdačnih ljudi, tolerancije i beskrajne kulturne šarolikosti. Upravo ta kulturna, entička, verska i svaka druga različitost doprineli su da tolerancija i otvorenost za novo postanu glavne odlike ovog grada. Ovde ste uvek dobro došli, a srdačni i gostoljubivi Novosađani će se potruditi da vam svaki dan koji ovde provedete ostane u nezaboravnom sećanju.

Grad leži na obali Dunava, pa pored njega prolaze i međunarodni turistički brodovi. Naravno, pristajanje u novosadsku luku je obavezno, a onda morate posetiti i staro jezgro grada i uživati u obilasku velelepnih zdanja sa kraja XIX veka kada je Novi Sad bio centar kulturnog razvoja na ovim prostorima. Tu su i mnogobrojna, ništa manje lepa i otmena, zdanja crkava različitih veroispovesti. O osnivanju ovog grada postoje mnoge legende. Na ovom području od praistorije su živeli razni narodi.

Petrovaradinska tvrđava je bila značajno vojno utvrđenje austrijskih vladara, koji su za vreme Napoleonovih osvajanja baš u njoj sakrili svoje dragocenosti. Danas je to centar umetnosti, ambijent u kome se odvija Exit festival- jednog od najboljih muzičkih festivala u Evropi koji se ovde održava već više od decenije i okuplja najbolje muzičare iz celog sveta. Zdanje čije tajnovito podzemlje ne prestaje da intrigira svetske istraživače.
Legenda kaže da se ime Petrovaradinske tvrđave sastoji iz tri reči koje zajedno znače “grad na steni čvrst kao vera”, a zbog strateškog položaja i značaja koji je imala za Habzburšku Monarhiju, nazivali su je „Gibraltar na Dunavu“. Čine je Gornji i Donji grad koji se u svoj svojoj veličini uzdižu nad Dunavom i predstavljaju simbol Novog Sada.

Aranžman obuhvata:

prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji;
razgledanje lokaliteta sa vodičem;
usluge turističkog vodiča;
troškove organizacije putovanja.
Aranžman ne obuhvata:

individualne troškove
NAPOMENA:

Izlet nije obuhvaćen garancijom putovanja.

 

Polazak iz Niša je planiran u 06:00h sa parking kod hipermarketa “Tempo”, Bul. 12. Februar, Niš.
Putovanje autoputem do Beograda, preko Fruške Gore do Novog Sada, sa usputnim pauzama za odmor.

Panoramsko razgledanje Sremskih Karlovaca: Trg Branka Radičevića, Prve srpske gimnazije- čuvene stare Karlovačke gimnazije nastale 1773. god., Bogoslovije, Vladičanskog dvora, Saborne crkve Sv. Nikole, česme 4 lava. Poseta vinariji Bajilo. Degustacija čuvenog karlovačkog vina Bermeta(fakultativno) – tradicionalnog karlovačkog aromatizovanog vina, koje je nekada bilo izuzetno popularno na Bečkom dvoru. Čak je i na potonulom Titaniku pronadjeno nekoliko boca bermeta. Sremski Karlovci su jedno od najlepših mesta u Vojvodini, na obroncima mistične Fruške gore. Ako ste popili vodu sa česme, možete reći gradu “čekajte me Karlovci”. Slobodno vreme. Nastavak puta do Petrovaradina.

Obilazak Petrovaradinske tvrđave, jedne od tri najveće u Evropi, zajedno sa Beogradskom. Sagrađena je od strane Habzburške monarhije, sa ciljem da zaštiti granice Carstva od Otomanske vojske. U podzemlju tvrđave nalazi se lavirint od čak 16 kilometara hodnika, tajnih prolaza, podzemnih raskrsnica, dvorana u koje se niko ne bi usudio da uđe bez vodiča. Čućemo priču vodiča koji će nas upoznati sa tajnim prolazima, podzemnim minskim poljima, smrtonosnim zamkama… Slobodno vreme na Petrovaradinskoj tvrđavi, odakle se pruža prelep pogled na Dunav i Novi Sad.

Odlazak do centra Novog Sada. Obilazak glavne pešačke zone, panoramako razgledanje: Srpsko Narodno pozorište, Trg Slobode, Katolička crkva, gradska kuća, Zmaj Jovina ulica, Vladičanski dvor, Trg Ujedinjenja, Dunavski park. Slobodno vreme za individualne aktivnosti.

Na kraju, kada ste završili obilazak, možete otići na Dunav, i uz neku klopicu, riblju čorbu ili nešto slično, sabirati utiske. Možete samo biti nemi posmatrač, i osluškivati prirodu. Izbor je samo vaš.

Polazak za Niš u ranim večernjim časovima. Vožnja sa usputnim pauzama radi odmora. Dolazak u Niš u kasnim večernjim satima.