Rajkova pećina – Lepenski Vir – Krstarenje Đerdapom – Etno kompleks na Kapetan Mišinom Bregu

Đerdapska klisura jedan je od najlepših prizora u ovom delu sveta, gde Dunav menja svoju širinu od par kilometara do par stotina metara, vijuga i juri, gradeći moćnu klisuru visokih stenovitih litica. Đerdap se pominje još od pre nove ere, kada su trgovci iz stare Grčke tuda prevozili robu malim drvenim brodovima. Veći značaj Đerdap dobija za vreme rimskih careva, kada se probijaju putevi na levoj i desnoj obali, kojima je trebalo omogućiti legionarima prolaz u pohod na Dakiju (današnja Rumunija). Mnogi rimski carevi su učestvovali u uređenju Đerdapa, počevši još od Julija Cezara, ali je najpoznatiji ostao Trajan, osvajač Dakije, koji je uspeo da obezbedi prolaz kroz klisuru. On je dovršio put uklesan u stene desne obale Dunava, i izgradio prvi most na Dunavu između Turnu-Severina i Kostola, koji su njegovi naslednici srušili pri povlačenju iz Dakije, u strahu da ova plemena ne napadnu već oslabljenu rimsku imperiju.

Tokom srednjeg veka, za vreme krstaških ratova i nakon dolaska Turaka, Dunav postaje poprište borbi, pa se u ovim predelima grade tvrđave.

Pojavom parnih brodova, negde u XVIII veku, Đerdap postaje opet aktuelan, i aktivira se stari problem. Naime, još u rimsko doba, Dunav je u predelu današnjeg Sipa dobio naziv Željezna vrata, jer je u ovom delu plovidba bila faktički onemogućena, zbog velikog pada nivoa vode i podvodnih stena. Zato je već dvadesetih godina XIX veka počelo ispitivanje plovidbenih uslova i probijanje kanala kod Sipa, ali i pored toga, Dunav nije obuzdan sve do šezdesetih godina XX veka, kad je izgrađena brana i hidrocentrala (Đerdap I, II i III, jedno od najvećih postrojenja u ovom delu Evrope), čime je potpuno izmenjen tok reke. Na žalost, ovim je poplavljen i rimski put, i jedino što svedoči o njemu sad je Trajanova tabla, koja se može videti samo iz broda, jer je svega par metara iznad nivoa vode.

Godine 1966. na platou iznad Dunava, otkriveno je i 8.000 godina staro neolitsko naselje Lepenski Vir, gde se mogu videti ostaci (osnove) kuća i svetski poznate kamene statuice. Izgradnjom akumulacionog jezera, plato gde je bilo naselje je potopljen, a lokalitet je izmešten na 25 metara viši nivo.

 

Program putovanja:

Polazak iz Niša je planiran u 06:00h sa parking kod T.C. Roda – bivši Mercator, Vizantijski Bulevar br. 1, Niš.

Putovanje ka Rajkovoj pećini- homoljska lepotica, kako još nazivaju ovu pećinu, nalazi se nadomak Majdanpeka.

Najviše je poznata po lepoti svog pećinskog nakita – stalaktita, stalagmiti, pećinski stubovi, kadice, draperije,… koji su velikim delom izgrađeni od čisto belog kalcita te samim tim izgledaju kao iz bajke! Pećinski nakit od belog kalcita je veoma retka pojava, jer potrebno je toliko mnogo ispunjenih prirodnih uslova da bi nakit ostao beo (hemijski sastav kalcita, odsustvo gline, povoljno strujanje vazduha i vlažnost, živi svet i dr), pa je stoga Rajkova pećina najbolje mesto da uživate u nestvarnim prizorima koji vam se ukazuju svakim novim korakom. Rajkovu pećinu otkrio je, ko drugi, ako ne Jovan Cvijić, čovek koji je prepešačio čitavu Istočnu Srbiju. Rajkova pećina jedna je od najlepše uređenih domaćih pećina za posetioce, u šta ćete se uveriti čim budete prelazili preko visokog čeličnog mosta na ulazu u pećinu, dok daleko dole ispod vas pećinskim kanjonom tutnji pećinska reka.

Nakon posete pećini, nastavak puta ka Lepenskom viru gde će se obići najznačajnije nalazište iz doba neolita.

Arheološko nalazište „Lepenski Vir“ – koje je otkriveno 1965. godine i bilo jedno od najznačajnijih otkrića ove vrste na teritoriji Srbije. Kultura „Lepenskog Vira“ je stara oko 8000 godina i predstavljala je potpunu nepoznanicu za arheologe, a nazvana je po lokaciji na kojoj je otkrivena.
Stanovnici „Lepenskog Vira“ bili su prvi urbanisti i graditelji na ovim prostorima, koji su gradili kuće koje su u osnovi bile trapezoidnog oblika, prekrivene drvenom konstrukcijom, lišćem i kožom divljih životinja.


Krećemo dalje ka Donjem Milanovcu gde se ukrcavamo na brod i krstarimo Đerdapom u trajanju od oko 2h.

Donji Milanovac je veoma simpatično i lepo uređeno mesto na samoj obali Dunava, nedaleko od Lepenskog Vira. Ima lepo uređen park pored obale, turistički vizitorski centar i granični prelaz za rečni saobraćaj. Donji Milanovac je idealno mesto za šetnju, odmor od puta, uživanje u pogledu na Dunav ili veoma dobar ručak. A šta drugo jesti kada ste pored Dunava, i to u njegovom najlepšem delu – Đerdapskoj klisuri? Naravno ribu!

U toku krstarenja gosti će imati priliku da uživaju u najlepšem delu Đerdapske klisure. Prolazi se pored mesta gde je rimski imeprator Trajan ostavio svoj neizbrisiv trag u steni poznatiji kao Trajanova tabla, prolazi se kroz Mali Kazan – mesto gde je Dunav na celom svom toku najdublji, zatim pored statue poslednjeg dačanskog kralja Decebala uklesane u steni i pravoslavnog manastira Mrakonija, tu su i signalne (balon) stanice na Dunavu i naizad – mesto gde je Dunav na celom svom toku najuži

.Napomena: Može doći do promene redosleda u programu u zavisnosti od vremena isplovljavanja broda.

Sledi odmor i okrepljenje  u Etno kompleksu na Kapetan Mišinom Bregu. Ovde ćete imati priliku da uživate u nesvakidašnjim tradicionalnim vlaškim specijalitetima ovog kraja uz jedan od najlepših pogleda na Dunav i Đerdapsku klisuru. 

Kapetan Mišin breg – koji se nalazi u blizini Donjeg Milanovca, u samom srcu Đerdapske klisure i u središtu nacionalnog parka. Uzvišenja na kojem je smešten kompleks garantuje najlepši pogled na Dunav i sami zalazak sunca u Đerdapu. Poseduje galeriju drvenih skulptura koja broji oko 400 skulptura, a breg je do sada posetilo preko 20.000 posetilaca. Za organizovane posete porodica Stefanović svojim gostima nudi specijalitete vlaške kuhinje i atmosferu za pamćenje.

 Polazak za Niš oko 18:30h. Dolazak u večernjim časovima.

CENA PO OSOBI: 

 Cena aranžmana obuhvata:
• Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji,
• Usluge vodiča/pratioca tokom putovanja,
• Troškove organizacije i realizacije putovanja.

 

X Cena aranžmana ne obuhvata:
• Individualni troškovi putnika;

  • fakultative:
  • ulaznica za Rajkovu pećinu– 300,00 din,
  • ulaznica za Lepenski Vir– 500,00 din,
  • krstarenje brodom Đerdapsko klisurom u trajanju od 2h – 1700,00 din,
  • obilazak i ručak u Kapetan Mišinom Breguna bazi švedskog stola- vlaški specijaliteti- 1000,00 din,