Nedelja, 18. April 2021.

CENA PO OSOBI: 2.600,00

Ovčarsko-kablarska klisura – Stopića pećina – Sirogojno – Gostiljsko vrelo – centar Zlatibora – El Paso

Putnici će biti u prilici da uživaju u mnogim đakonijama ovoga kraja: likerima i džemovima od voća koje je uzgajano na obližnjim proplancima, čuvenom kajmaku, mesnim proizvodima i u neverovatno ukusnim tradicionalnim slatkišima. Sve to možete degustirati i pazariti na šarenolikoj i mirisnoj pijaci koja se nalazi u centru naselja Zlatibor.

Obasjani sucem, ispijajući kaficu uz pogled na jezero i obližnje proplanke je neprocenjiv trenutak uživanja.
Zlatiborsko jezero je malo, veštačko jezero, svojevrstan dekor turističkog naselja Kraljeve vode na Zlatiboru. Izgrađeno je 1947. u samom centru naselja. Zovu ga i Zlatiborsko more. Dugo je 150m, široko 50m, a puni ga planinski potok Obudovice. Tokom letnjih meseci možete se provozati jezerom pedalinama.

Roditelji sa decom mogu provesti uzbudljiv dan u “Dino zabavnom parku”. Dino park je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija na Zlatiboru. Ovo je park zabavno edukativnog karaktera posvećen dinosaurusima, meste gde ćete upoznati taj njihov čarobni svet i naučiti nešto o njima što do sada niste znali. Park se prostire na 6 hektara u srcu Zlatibora, u prelepj borovoj šumi, na čistom vazduhu i pored razgledanja dinosaurusa nudi niz zabavnog sadržaja namenjenog kako deci tako i onim starijima.

Nakon toga mogu nastaviti šetnju ka spomeniku koji stoji u čast palim borcima koje su streljali Nemci u Drugom svetskom ratu, kao podsetnik na nemili događaj. Svake godine spomenik poseti veliki broj ljudi, pojedinci iz poštovanja ali mnogo veći broj njih sa ciljem uživanja u šetnji, prirodi i pogledu na prelepe predele Zlatibora. Do spomenika možete doći i jašući konja, ukoliko vas je umorila šetnja.

✓ Cena aranžmana obuhvata:
• Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji,
• Usluge vodiča/pratioca tokom putovanja,
• Troškove organizacije i realizacije putovanja.

X Cena aranžmana ne obuhvata:
• Individualni troškovi putnika;
• fakultative:
o ulaznica za Stopića pećina- 250,00 din i za decu (7-15god)- 250din,
o ulaznica za Sirogojno- 120,00 din (za grupe preko 10 posetilaca) i za decu je besplatan ulazak (deca do 7god.),
o ulaznica za kompleks Gostiljsko vrelo – 200,00 din i za decu- 100din (deca od 6 do 14god.),
o odlazak do El Paso City (min 15 prijavljenih putnika)- 500din.

Ulaznice se plaćaju vodiču u autobusu. Agencija ne snosi odgovornost promene cene ulaznica na lokalitetima u odnosu na dan izlaska programa – cena je podložna promeni.

Program je rađen na bazi min. 20 putnika.
U slučaju nedovoljnog broja putnika, rok za otkaz putovanja je 2 dana pre početka putovanja.
Agencija zadržava pravo da realizuje prevoz uz korekciju cene ili u saradnji sa drugom agencijom.
Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu.
Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
Organizator zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu.

 

PROGRAM PUTOVAJA:

Polazak iz Niša je planiran u 06:00h sa parking kod T.C. Roda – bivši Mercator, Vizantijski Bulevar br. 1, Niš.

Nakon 3h vožnje, stižemo u Ovčarsko – Kablarsku klisuru. Kraće zadržavanje sa pauzom za odmor predviđeno je u Ovčarsko-kablarskoj klisuri gde ćemo uživati u pogledu na Zapadnu Moravu.

Nastavak putovanja ka Zlatiboru. Po dolasku na Zlatibor, krećemo u obilazak Stopića pećine.

Ukoliko ste u potrazi za nesvakidašnjim lokacijama koje će učiniti vaš odmor magičnim i avanturističkim, sigurno ćete ga naći u dubini Stopića pećine. Ova prirodna atrakcija smeštena je na severnoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstva i Trnave, a od turističkog centra udaljena je svega 19 km. Ime je dobila po zaseoku Stopići, koji pripada selu Rožanstvu. Prva speleološka istraživanja ovog lokaliteta, obavio je naš veliki istraživač i tvorac naučne speleologije, Jovan Cvijić 1909. i 1913. godine. Stopića pećina je rečna pećina, kroz koju protiče Trnavski potok. Sastoji se od tri speleološka i hidrološka horizontala. Početak magije ove pećine počinje njenim ulazom s desne strane reke Prištavice visine 18m. Krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je preko 100 m, dok je klima u pećini pod uticajem spoljašnje klime. Stopića pećinu čine pet celina: Svetla dvorana,Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Turistički deo pećine ima nekoliko atraktivnih elemenata, kao što su: prostrani ulaz, dugure – otvori na tavanici, siparska kupa „Pseće groblje“, vodopad „Izvor života“ visine 10m i niz bigrenih kada. Bigrene kade, svojom specifičnošću predstavljaju zaštitni znak pećine, nastale su taloženjem krečnjaka. To su udubljenja do 7 m dubine oivičena kamenim zidovima, odnosno vijugavim, rumenkastim bigrenim naborima u njima se nakuplja voda, koja se kaskadno preliva iz kada.

Nakon kraće vožnje stižemo u etno selo Sirogojno.

Po dolasku sledi odlazak u Muzej na otvorenom – Sirogojno. “Staro selo” je muzej na otvorenom u kojem se prikazuje arhitektura, unutrašnje uređenje zgrada, način privređivanja i organizacija porodičnog života ljudi brdsko – planinskih predela dinarske regije. Prostire se na površini od 5 hektara i ima oko 50 objekata koji su dislocirani i preneti iz okolnih zlatiborskih sela. Obilazak kompleksa I pauza za osveženje.

Nastavak putovanaj ka vodopadu Gostilje. Slobodno vreme za fotografisanje.

Gostiljsko vrelo je jedna od najatraktivnijih hidroloških vrednosti Zlatibora. Nalazi se u selu Gostilje na 25 km od centra Zlatibora. Na Gostiljskoj reci, ispred ušća u reku Katušnicu, voda se obrušava sa 20 m visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven vodopad. Nizvodno od vodopada potok gradi veći broj manjih vodopada i slapova sve do ušća u reku Katušnicu. Gostiljski vodopad je zlatiborska atrakcija koju vredi posetiti i uživati u jedinstvenim planinskim prizorima.

Nakon obilaska vodopada vožnja živopisnim predelima Zaltibora do samog centra. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, šetnju, razgledanje, ručak I osveženje ili mogućnost fakultativnog odlaska do El Paso city- 500din.

Tematski park El Paso City (prelaz) dobio je naziv po istoimenom pograničnom gradu u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao što reka Rio Grande, čini prirodnu granicu između SAD i Meksika, tako i reka koja protiče kompleksom El Paso City-ja na Zlatiboru, deli dve tematske celine na američki i srpski deo. Istovremeno ovo je i mesto susreta dve kulture. Sa jedne strane reke nalazi se kaubojski grad i indijansko selo, dok je na drugoj obali smešten srpski deo sa crkvom i simpatičnim zlatiborskim zaseokom. Prolaskom kroz El Paso City doživećete dva različita podneblja u istom vremenskom periodu od 1865. do 1890. godine, ali na različitim krajevima sveta.

Polazak za Niš oko 19h. Dolazak u večernjim časovima.