ĐAVOLJA VAROŠ I PROLOM BANJA

Đavolja Varoš je prorodni spomenik, nalazi se na jugu Srbije, u selu čudnog naziva Đake (naziv ovog sela potiče od albanske reči “gjak” – krv).Smatra se za pravo čudo prirode, zbog činjenice da se sastoji od dva, veoma retka, prirodna fenomena. Prvi su zemljane figure, a drugo dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom. Na osamdesetak kilometara od Niša, ka jugozapadu i na dvadesetak kilometara jugoistočno od Kuršumlije, nalazi se čuvena Prolom banja poznata kao banjsko i klimatsko lečilište.

CENA ARANŽMANA:

Cena aranžmana obuhvata:
• Organizovan prevoz turističkim autobusom
• Usluge vodiča/pratioca tokom putovanja
• Troškove organizacije i realizacije putovanja
• Razgledanje prema programu

Cena aranžmana ne obuhvata:
• Individualne troškove putnika
• Fakultative: Ulaznica za lokalitet Đavolja varoš 350din, ulaznicu za wellness

Program je rađen na bazi od minimum 30 putnika.
Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. Raspored razgledanja se može menjati u zavisnosti od rasporeda rada muzeja, slobodnih termina po lokalitetima i vremenskih uslova. Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja (redosledu i vremenu) usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (gužva na granici, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog lokaliteta predviđenog za obilazak, zakašnjenje ili kvar prevoznog sredstva, radovi na putu, gužve u saobraćaju, štrajkovi i slično). Agencija zadržava pravo otkaza aranžmana u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika najkasnije do 5 dana pred polazak na putovanje.

PROGRAM PUTOVAJA:

Polazak autobusa sa parkinga Roda Centra (Merkator) u jutarnjim časovima. Vožnja prema Đavoljoj Varoši preko Prokuplja i Kuršumlije. Slobodno vreme za obilazak. Na lokaltitetu Đavolje varoši možete videti još i rudarska okna “Saskih rudnika” iz kojih su Saski rudari vadili gvožđe i zlato u XII veku. Još jedna zanimljivost je Crkva Svete Petke iz XIII veka oko koje ćete primetiti na hiljade smotuljaka tkanine. Postoji verovanje da parčetom tkanine umočenim u vodu treba više puta preći preko bolnog mesta ili rane i zatim vezati tkaninu na određeno mesto u crkvi i bolest će ostati zavezana zauvek ucrkvi. Nastavak puta prema Prolom Banji. Slobodno vreme za korišćenje Wellness usluga hotela Radan i obilazak banje. Crkva Preobraženja Gospodnjeg se nalazi na vidikovcu preko puta hotela Radan. Sa ovog vidikovca se pruža veličanstven pogled na celu banju. Ispod crkve se stepenicama stiže do Etno krčme, a dalje pešačkom stazom do crkve Lazarice. Po narodnom predanju, kod ove crkve se pričestio deo vojske kneza Lazara uoči Kosovske bitke. U porti crkve postoji 6 stabala uvijenih šljiva, koje predstavljaju poseban raritet. Šetnja do punionice Prolom vode podrazumeva šetnju stazom zdravlja i omogućava gostima da se upoznaju sa načinom flaširanja vode i dožive celokupan proces. Pored punionice vode obilazi se i kamena crkva posvećena Sv. Petki, zaštitnici lekovitih izvora, žena i dece. Slobodno vreme do 18h kada je predviđen povratak za Niš.