Uskoro

Planina Tara je jedna od naših najlepših planina i svakako jedan od najprivlačnijih predela Srbije. Pokrivena gustim četinarskim i listopadnim šumama, protkana pašnjacima i livadama, ova lepotica planinskog sistema Srbije ali i celog kontinenta, svakako zaslužuje epitet Kraljice planina.

Masiv Tare nalazi se u zapadnom delu Srbije, u graničnom pojasu prema Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj..Površina Planine Tare u navedenim granicama je 183 km2, a nadmorska visina iznosi 1000m do 1200m. Najviši vrh Tare je Zborište sa nadmorskom visinom od 1544 m.

Najpoznatiji turistički lokaliteti na Planini Tari su Kaluđerske Bare, Mitrovac, Zaovine sa svojim jezerima, Šljivovica, Sokolina, Predov Krst i prelepi vidikovac na njemu. Na našoj najlepšoj Planini Tari zasigurno možete izabrati odgovarajući smeštaj za vaš idealni odmor u prirodi.

Tara je prostor čiste i netaknute prirode, bogatstvom svog biljnog i životinjskog sveta, predstavlja riznicu sadašnjeg, ali i, na drugim mestima, davno izumrlog životnog blaga. Upravo ovde raste čuvena Pančićeva Omorika, relikt i endemit zaostao još iz praistorije i opstao samo na ovim prostorima. Omoriku je otkrio naš veliki naučnik Josif Pančić po kome je kasnije ova „nova fela četinara“ dobila ime „Pančićeva Omorika“.

Spoj izuzetnih prirodnih uslova i jedinstvenog ambijenta, Planina Tara predstavlja retku turističku dragocenost i idealno mesto za odmor i rekreaciju, kako za vrhunske sportiste i planinare, tako i za rekreativce i zaljubljenike u prirodu. Zahvaljujući idealnim prirodnim uslovima i značajnim smeštajnim kapacitetima, kako hotelskim, tako i seosko-apartmanskim, pruža izuzetne mogućnosti za turizam svih 365 dana u toku godine.

„Ja ovako zamišljm raj“, reči su direktora Evropske federacije za zaštitu prirode i nacionalnih parkova, gospodina Etkina Klarka prilikom posete Planini Tari, a jedna slovenska legenda kaže kako je planinu Taru, zbog svojih brojnih i neponovljivih prirodnih lepota, izabrao dobri bog Tar, da na njoj proživi svoj božanski život, a po kome je ova planina i dobila ime.

Budući da je prebogata prirodnim i turističkim atrakcijama u okviru svog masiva, kako na obroncima, tako i u neposrednoj blizini, Tara u potpunosti opravdava epitet najlepše planine brdovitog Balkana, ali i Evropskog kontinenta uopšte.

U obodu planine Tare nalaze se i nezaobilazne turističke atrakcije: Zlatibor, kao i muzejska železnica „Šarganska osmica“, etno selo Mećavnik (Drvengrad) i nadaleko čuvena Kremna, u kojima se dodiruju Zlatibor i Planina Tara. U Širem području planine Tare nalaze se mnoge prirodne i kulturne atrakcije, gradski i turistički centri, poput Bajine Bašte, Zlatibora ili Višegrada, a podno Tare nalazi se Manastir Rača iz 13. veka, centar kulturne i duhovne baštine ovoga kraja.

Reka Drina, rečni biser u podnožju Planine Tare, sa živopisnim prirodnim ambijentom (kanjon, jezera, vrela i izvori), predstavlja jedinstvenu prirodnu atrakciju i značajnu tačku na turističkoj mapi Planine Tare. U obodnim delovima Planine Tare, pored manjih jezera, brojnih planinskih vodotoka, vodopada i brzaka kristalne čistoće, nalaze se dva, po svojoj lepoti nadaleko čuvena, jezera: Perućačko jezero na Drini i Zaovinsko jezero. Na Tari i Drini se mogu videti najlepše slike netaknute prirode.