RASUTI BISERI BELE CRKVE I VRŠAC

BELOCRKVANSKA JEZERA

04.10.2020.

Smederevo i Smederevska tvrđava – Belocrkvanska jezera – Bela Crkva – Vršac

Na krajnjem Jugoistoku Banata nalazi se Bela Crkva sa svojim jezerima.

Uz sam grad smeštena su i Belocrkvanska jezera (njih 7): Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara… koja

predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini.

Vračevgajsko jezero ima kamp sa pedesetak kamp jedinica i tri bungalova za smeštaj, a gostima su na raspolaganju restoran i kafić na samoj obali.Plaža je šljunkovita, opremljena ležaljkama i suncobranima,ljuljaške, klackalice i tobogan uživanje su za najmlađe goste.

Šaransko jezero nije urbanizovano i predstavlja raj za ribolovce. Preporučujemo ga gostima koji žele mir i uživanje u prorodnom okruženju ovog jezera.

Jezero Šljunkara je najveće jezero i poznato je po širokoj plaži opremljenoj tuševima i ležaljkama. U pozadini plaže nalazi se kafić sa brzom hranom, a.ovo jezero jedino ima i ostrvo. Pored jedne uređene plaže, gostima su na raspolaganju za kupanje i male uvale, sa netaknutom prirodom.

Cena aranžmana obuhvata :

Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji;
usluge vodiča/pratioca tokom putovanja;
troškove organizacije i realizacije putovanja;
razgledanje prema programu.

Cena aranžmana ne obuhvata :

Individualne troškove putnika;
fakultativni odlazak do Vršca 600 din;
fakultativna ulaznica u Smederevsku Tvrđavu 120 din.

DAN 1

Polazak iz Niša je planiran u 6:00h sa parking kod hipermarketa “Tempo”, Bul. 12. Februar, Niš.

Naše prvo zaustavljanje, za pauzu i kratak odmor, biće u Smederevu. Putnicima će biti ostavljeno sat vremena za opuštanje i odmor u ovom gradu pokraj očaravajućeg, plavog Dunava. Predlažemo vam da obiđete glavni gradski Trg, koji predstavlja centralni deo Smedereva. Nalazi se na mestu nekadašnje velike pijace. Trgom dominira Hram Svetog velikomučenika pobedonosca Georgija, a tu su i Spomenik palim borcima u Prvom svetskom ratu, Zgrada okružnog načelstva, Galerija savremene umetnosti i čuvena fontana kao mesto sastanka, predaha i zabave kako starih tako i mladih Smederevaca. Kako centralni deo grada, tako i Smederevska tvrđava je trougaone forme. Obićićemo Smederevsku tvrđavu, poslednje veliko ostvarenje srpske vojne arhitekture! Čak 2 puta prestonica ove zemlje! Veličanstvena i misteriozna tvrđava na Dunavskom toku. Krenućemo tragom legendama o Jerini. Kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine, podigao je Despot Đurađ Branković, sestrić despota Stefana Lazarevića. Sagrađena je u periodu od 1428-1439 godine. Svojim položajem na ušću reke Jezave u Dunav zauzima površinu od približno 11 hektara, ima oblik nepravilnog trougla i sastoji se iz dva dela – Velikog grada i Malog grada.

Nakon pauze u Smederevu, preko „evropske Sahare“ i kanala D-T-D, krenućemo ka našoj krajnjoj destinaciji, Beloj Crkvi. U Belu Crkvu stižemo oko 11h, gde će putnici provesti ostatak dana na nekom od 6 jezera.

Glavno jezero se nalazi na 800 m od centra grada.Najstarije i najurbanije jezero okruženo je plažama: Glavna plaža sa betonskim kejom i tuševima, šljunkovita Dečija plaža, osvetljeno plivalište sa skakaonicom, betonsko-šljunkovita plaža Jedriličarskog kluba, pedaline… Ovo jezero raspolaže raznovrsnim smeštajnim kapacitetima, a tokom letnje sezone duž obale jezera rade mnogobrojni ugostiteljski objekti. Na ovom jezeru organizuju se i letnje škole plivanja, ronjenja i jedrenja.

Putnici mogu prošetati do centra Bele Crkve i obići ovo divno, malo mestašce u Južnom Banatu. Obilazak grada započnite posetom Gradskom muzeju, najstarijem u Vojvodini, anastavite posetama belocrkvanskim crkvama: pravoslavnoj crkvi sv. Petra i Pavla sa početka XIX veka, rimokatoličkoj crkvi sv. Ane takođe sa početka XIX veka, ruskoj crkvi evangelista Jovana Bogoslova sa početka XX veka i rumunskoj crkvi iz druge polovine XIX veka. Pored Glavne Železničke stanice, u samom centru Bele Crkve, nalazi se i dobro snabdevena pijaca. Nedelja je pijačni dan. Možete se domoći i vidikovca „Tri Krsta“, odakle se pruža pogled na nepreglednu ravnicu i polja očičkana suncokretom. Oko 14h, planiran je fakultativni ručak u „Vila Marija“. Nakon ručka predviđeno je slobodno vreme. Noćenje.

DAN 2

Nakon doručka, putnici će moći fakultativno otići do Vršca. Vršac je jedan od najstarijih gradova. Ovaj grad, koji odiše bogatom istorijom, smešten je u podnožju Vršačkih planina i od granice sa Rumunijom udaljen je svega 14 km. Ovde se nalaze mnogobrojne karakteristične građevine iz 18. i 19.veka: Gradska kuća, stara apoteka iz 1784.barokna zgrada, koja se nalazi u sastavu Gradskog muzeja i u njoj se nalazi spomen-zbirka Paje Jovanovića, među kojima je i čuveni Pajin Triptihon, Vladičin dvor, Sterijina kuća, zgrada “Dva pištolja”, Konkordija, kapela sv. Roka, rimokatolička Crkva Sv. Gerharda od Sagreda ( najveća rimokatolička crkva u Srbiji, a bila je druga po veličini u SFRJ, odmah posle zagrebačke katedrale), Pravoslavna Crkva Sv. Oca Nikolaja sagrađena je 1785. godine i tada je bila najveća srpska pravoslavna crkva severno od Save i Dunava. U ovom gradu, rođeni su: otac Srpske drame Jovan Sterija Popović, kao i poznati slikar Paja Jovanović.

Simbol grada je Vršački zamak, najstariji zamak na teritoriji Vojvodine. Obilazak Vršačke kule i Vršačke katedrale, slobodno vreme u pešačkoj zoni grada. Povratak u vilu.

U 14h je planiran ručak. Nakon ručka putnicima je na raspolaganju slobodno vreme koje mogu provesti pokraj nekog od jezera, otići do pijace u Beloj Crkvi (nedelja je pijačni dan) ili razgledati samo mesto.

Polazak za Niš je planiran oko 19h, 20h. Dolazak u večernjim časovima.