Subota, 17. April 2021.

CENA PO OSOBI: 2.400,00

Golubačka tvrđava – Srebrno jezero – Ramska tvrđava – Smederevska tvrđava – Smederevo
Započinjući izgradnju nove prestonice srednjovekovne Srbije, despot Đurađ Branković je želeo da stvori moderan prestoni grad, a ne isključivo bezbedno vojno uporište. Postepeno Smederevska tvrđava je dobijala sve važne elemente velikog srednjovekovnog grada. Za veoma kratko vreme Smederevo je postalo dinamičan politički, crkveni, kulturni, trgovački i ekonomski centar Srbije. Stoga bi, shodno okolnostima nastanka, koncepciji i tadašnjim shvatanjima, umesto uobičajenog naziva Smederevska tvrđava, mnogo bolje odgovarao pojam Smederevski grad.
Tvrđava Ram, drevni Rasmski grad, nalazi se na kamenoj litici iznad Dunava, i poput vojnika na straži čuva ulaz u predvorje Đerdapa. Tvrđavu je dao da se izgradi turski sultan Bajazit II i od tog perioda, tvrđava je bila moćno, artiljerisko utvrđenje oko koga su se lomila koplja mnogih carstva. Za tvrđavu se vezuje romantična legenda o Romulu i Remu, a takođe se ovo mestu pominje i u pričama o proti Mateji Nenadoviću, Karađorđu, Vuku Stefanoviću Karadžiću…
Prelepa Golubačka tvrđava spominje se u nekoliko legendi. Prema jednoj, dobila je ime zahvaljujući vizantijskoj princezi Jeleni, koja je bila zatočena u kuli utvrđenja. Usamljenoj i tužnoj, Jeleni nije mogao da pomogne ni prelepi pogled na Dunav. Utehu su joj pružali samo golubovi, pa otuda i naziv Golubački grad. Druga priča nije tako setna. Stara legenda tvrdi da se u lepu devojku po imenu Golubana zaljubio turski paša, koji je pokušao da osvoji njeno srce raskošnim poklonima. Devojka ih je sve odbila, i za kaznu, po pašinom naređenju, vezana je za dunavsku stenu ne bi li se pokajala. Golubana je tu izgubila život, tako da je stena nazvana Baba kaj, što znači „pokaj se, ženo“.

✓ Cena aranžmana obuhvata:
• Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji,
• Usluge vodiča/pratioca tokom putovanja,
• Troškove organizacije i realizacije putovanja.

X Cena aranžmana ne obuhvata:
• Individualni troškovi putnika;
• facultative (u cenu fakultative je uračunato: obilazak lokaliteteta/vožnja i usluga lokalnog vodiča):
o ulaznica za Golubačku tvrđavu (zelena zona- obuhvata posetu kulama 9, 8, 5 i Palati)- 450,00 din,
o vožnju brodićem po Dunavu u trajanju od oko 30 min- 400,00 din.
o obilazak tvrđave Ram – ulaznica- 200,00 din,
o ulaznica za Smederevsku tvrđavu- 120,00 din.

Ulaznice se plaćaju vodiču u autobusu. Agencija ne snosi odgovornost promene cene ulaznica na lokalitetima u odnosu na dan izlaska programa – cena je podložna promeni.

Program je rađen na bazi min. 20 putnika.
U slučaju nedovoljnog broja putnika, rok za otkaz putovanja je 2 dana pre početka putovanja.
Agencija zadržava pravo da realizuje prevoz uz korekciju cene ili u saradnji sa drugom agencijom.
Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu.
Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
Organizator zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu.

 

PROGRAM PUTOVAJA:

Polazak iz Niša je planiran u 07:00h sa parking kod T.C. Roda – bivši Mercator, Vizantijski Bulevar br. 1, Niš.
Nakon 3h vožnje, stižemo u Golubac.

Golubačka tvrđava podignuta je na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde Dunav najširi u svom toku prelazi u tesnac Karpatskih planina. Tvrđava je predstavljala važno srednjovekovno vojno pogranično utvrđenje, planski građeno zbog vojno-strategijskog značaja mesta. Odavde se lako mogao kontrolisati sav kopneni i vodeni put koji je povezivao istok i zapad, a strme i nepristupačne Ridanske litice, na kojima je izgrađena Tvrđava, i sama reka, bili su joj prirodna zaštita. Zbog ovakvog položaja, tokom XIV i XV veka, pogranične sile, Ugarska i Srbija, a potom i Otomanska imperija, borile su se da osvoje Golubačku tvrđavu jer su time sticali kontrolu i moć nad državnom granicom.
Fakultativni obilazak tvrđave u pratnji lokalnog vodiča ili krstarenje Dunavom i panoramsko razgledanje tvrđave.

Put nastavljamo ka Srebrnom jezeru. Putnicima će biti na raspolaganju 1 sat pauze za užitak na jezeru.
Srebrno jezero se nalazi na desnoj obali Dunava i čini njen davnašnji rečni tok koji je u današnje vreme zatvoren pregradnim branama na početku i na kraju jezera. Srebrno jezero se nalazi u Braničevskom okrugu u iskočnoj Srbiji na dva i po kilometra od Velikog Gradišta. Prosečna širina jezera je oko 300 m, a dužine je 13,5 km. Nalazi se na 70 m.n.v. i duboko je oko 7,5 metara. Odsjaj i svetlucanje vode poput srebra učinili su da ono tako dobije ime. Samo jezero je u širokoj maloj dolini Dunava, ali je okruženo brdima. Ušće reke Pek u Dunava, čuveno po svom obratnom toku u vreme visokog vodostaja, nalazi se južno od Srebrnog jezera. Ostala naselja na jezeru su: Zatonje,Biskuplje i Kisiljevo.Srebrno jezero je obilno slatkovodnom ribom, a naročito amurom, šaranom, somom, štukom, smuđem i ostalim sortama slatkovodne ribe. Jezero je poznata destinacija za relaksaciju i ribolov, ali odnedavno mami turiste iz svih krajeva Srbije. Srebrno jezero reklamirano je i kao „srpsko more“, zato što Srbija nema izlaz na more. Jezero ima hotele, nekoliko restorana, vikend-naselja i najprostraniji auto-kamp park u zemlji.

Sledeća stanica na našem putovanju je Ramska tvrđava.
Tvrđava Ram se nalazi na 30km severoistočno od Požarevca, u isto- imenom selu, na obali Dunava, između Kostolca i Velikog Gradišta. Ovo mesto je naseljavano još od praistorije, a po dolasku Rimljana bilo je deo Dunavskog limesa, a u blizini antičkog utvrđenja Lederata. Po doseljavanju Sloveni u blizini tvrđave formiraju naselje, a krajem 9. veka u izveštajima ugarsko-bugarskih ratova se pominje tvrđava Horom. Pisani izvori pominju Ram kao mesto sukoba Vizantije i Ugarske u 12. veku, a zna se da je 1483. godine po nalogu sultana Bajazita II, na granici sa Ugarskom podignuta tvrđava sa topovskim otvorima, što je Ram učinilo jednom od prvih artiljerijskih tvrđava na ovom području. Tvrđava je podignita na steni koja se sa severozapadne strane spušta ka Dunavu. Tvrđavu Ram su sagradili Turci da bi osnažili odbranu granice između Smedereva i Golupca od ugarskih upada.
Nastavljamo da otkrivamo lepote Istočne Srbije I dolazimo u Smederevo gde ćemo na početku obići veličanstvenu Smederevsku tvrđavu.

Obićićemo Smederevsku tvrđavu, poslednje veliko ostvarenje srpske vojne arhitekture! Čak 2 puta prestonica ove zemlje! Veličanstvena i misteriozna tvrđava na Dunavskom toku. Krenućemo tragom legendama o Jerini. Kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine, podigao je Despot Đurađ Branković, sestrić despota Stefana Lazarevića. Sagrađena je u periodu od 1428-1439 godine. Svojim položajem na ušću reke Jezave u Dunav zauzima površinu od približno 11 hektara, ima oblik nepravilnog trougla i sastoji se iz dva dela – Velikog grada i Malog grada.
Pre polaska natrag kući, napravićemo pauzu u Smederevu.

Nakon obilaska tvrđave sledi obilazak centra grada kojim dominira Trg Republike, jedan od lepših i većih u Srbiji. Na njemu se nalazi nekoliko lepih i značajnih građevina kao što su Crkva Svetog Đorđa iz 1854. zgrada Opštinskog suda građena između 1886.-1888. koja je danas ugostiteljski objekat. Idealno mesto za kafe pauzu i uživanje u pogledu na prelepu arhitekturu. U neposrednoj blizini nalazi se i Karađorđev dud je spomenik prirode - botaničkog karaktera ali i znamenito mesto iz istorije Smedereva. Pod ovim stablom je 8. novembra 1805. Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka, primio ključeve Smederevske tvrđave od turskog zapovednika grada Muharema Guše. Predaja ključeva je izvršena na svečan način, jer su Turci ostavili Srbima mnogo topova i municije, a Karađorđe im je dozvolio da izađu iz Smedereva sa vojnim častima i sitnim oružjem i da lađama odu niz Dunav u Vidin, u Bugarsku.

Polazak za Niš oko 19h. Dolazak u večernjim časovima.