Divčibare – Markova crkva – Kumova vodenica – Valjevo – Rovni jezero

Da li ste znali da je reč „vampir“ srpskog porekla? To ćemo vam pokazati u vodenici u kakvoj je svoju žeđ gasio prvi svetski poznati vampir. obići ćemo spomenik srpskom piscu Milovanu Glišiću koji je napisao pripovetku “Posle 90 godina” koja je proslavila Savu Savanovića. Čućemo kako se rodio prvi svetski vampir. Pogodite gde? U Srbiji!

A to nije legenda, već o tome postoji zvanična dokumentacija austrijske vojske, koju ćete moći da vidite…

Program putovanja:

Polazak iz Niša je planiran u 07:00h sa parking kod T.C. Roda – bivši Mercator, Vizantijski Bulevar br. 1, Niš.

Odlazak na Divčibare i vidikovac sa koga se za lepog dana vidi čak Durmitor u Crnoj Gori, ali i Tornik na Zlatiboru. Slobodno vreme za šetnju.

Blagotvorni uticaj klime Divčibara na čovečiji organizam među prvima je zapazio knez Miloš, dolazeći zbog poslova vezanih za tov stoke. Knez je prvi put boravio na jula 1822. godine. Boraveći na planini preko leta, knez se odmarao, okružen lepotom Divčibara, u ”gospodarskim kolebama”. Divčibare su se razvile u planinsko – turističko mesto, pogodno za turizam jer je blizu Beograda, Valjeva, Šapca, Čačka, pa i nekih vojvođanskih gradova. Nadmorska visina oko 1000 metara, obilje vode, šume i trave, vrlo laka prohodnost koja omogućuje šetnje u svim pravcima.

Putovanje ka Lajkovcu i odlazak u mesto Markova crkva, u posetu Kumovoj vodenici. Pauza za odmor, uz mogućnost doručka, kafe i kupovine domaćeg brašna.

Na reci Toplici, ovo je jedna od najstarijih ali i najpoznatijih (gledali ste je u seriji “Vuk Karadžić” ili dečijoj emisiji “Priče iz Nepričave”) vodenica u ovom kraju.

Putovanje za Valjevo i odlazak na rečicu Gradac, do vampirske vodenice.

 Voda reke Gradac je jedna od najčistijih u Evropi – u njoj se i danas blizu gradskog jezgra Valjeva mogu povremeno videti vidre. U blizini vodenice je i mala brana sa prelazom preko reke, koji čine neodoljivo ljubak ambijent.

Obićićemo spomenik srpskom piscu Milovanu Glišiću koji je napisao pripovetku “Posle 90 godina” koja je proslavila Savu Savanovića. Čućemo kako se rodio prvi svetski vampir. Pogodite gde? U Srbiji! A to nije legenda, već o tome postoji zvanična dokumentacija austrijske vojske, koju ćete moći da vidite.

Šetnja Tešnjarom. Tešnjar je stara, čaršija formirana još u turska vremena i proteže se duž desne obale Kolubare. Idući tom kaldrmom, prolazeći pored niskih bondručkih građevina, još može se osetiti duh orijentalne tržnice i pazariti u nekoj od radionica starih zanatlija: voskara, sarača, grnčara, tkača, kazandžija.

Predlažemo putnicima, da u slobodno vreme, obiđu pomalo jezive izložbe Valjevskog muzeja u podrumu Muselimovog konaka, gde ćete videti zatočene srpske knezove vezane lancima pred “Seču knezova” 1804. godine.

 Put nastavljamo ka Rovni jezeru, koje se nalazi na samo 15km od Valjeva. Putnicima će biti na raspolaganju 1h za ušitak na tirkiznom dragulju- Rovni jezero.

Prelepo jezero Rovni u blizini Valjeva nastalo pregrađivanjem reke Jablanice i najkrupniji je “objekat” regionalnog vodoprivrednog sistema „Stubo-Rovni“. Ovo jezero jedno je od najlepših veštačkih u zapadnoj Srbiji.

Akumulacija je formirana u dolinama reka Jablanice i Sušice i nalazi se između sela Stubo i Rovni, na samo 15 km od Valjeva. Brana Stubo-Rovni je počela da se gradi još 1988. godine, konačno završena sa prekidima 2015. godine. Procenjeno je da je u izgradnju uloženo oko 70 miliona dolara. Jezero je sastavni deo regionalnog sistema upravljanja vodama ‘Rovni’ namenjenog snabdevanju vodom nekoliko gradova: Valjevo, Lazarevac, Lajkovac, Ub i Mionica. Ovo jezero prate i priče o potapanju Crkve Svetog Arhanđela Mihaila u Tubraviću, poznata kao „Valjevska Gračanica“ što je izazvalo brojne negativne komentare kod meštana ali se nezadovoljstvo prelilo i na čitavu Srbiju. Ipak lepota jezera i neobična struktura mame turiste koji dolaze iz čitave zemlje da u njegovim lepotama uživaju.

U kasnim popodnevnim časovima planiran je polazak za Niš. Vožnja uz pauze za osveženje i odmor. Dolazak u Niš u večernjim časovima,


CENA PO OSOBI: 

 

 Cena aranžmana obuhvata:
• Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji,
• Troškove organizacije i realizacije putovanja,

  • Usluge vodiča / pratioca tokom putovanja,
  • Obilazak svih lokaliteta u pratnji vodiča.

 

Program je rađen na bazi  min. 30 putnika.
U slučaju nedovoljnog broja putnika, rok za otkaz putovanja je 2 dana pre početka putovanja.
Agencija zadržava pravo da realizuje prevoz uz korekciju cene ili u saradnji sa drugom agencijom.
Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu.
Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
Organizator zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu.