Temišvar (rumunski: Timişoara) je grad u Rumuniji. Najveći je grad Banata, leži na reci Begej i sedište je Županije Tamiš.  Četvrti  je grad po veličini u Rumuniji. Poznat je i kao kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadne Rumunije. Temišvar je i najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Najviše srpskog stanovništva okupljeno je upravo u Temišvaru, gde inače postoje mnoge kulturne ustanove koje ih zbližavaju. U Temišvaru se nalazi sedište Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve, kao i Saveza Srba u Rumuniji, a takođe se ovde izdaje i srpski nedeljnik „Naša reč“. Grad se naziva i „Malim Bečom“, jer je grad veoma dugo bio pod Habzburgovcima i njegovo središte svojom arhitekturom i ambijentima podseća na stari deo Beča.

Staro jezgro Temišvara oblikovano je tokom 17. i 18. veka pod uticajima koji su zračili iz središta Austrougarske, Beča i Pešte. U gradu postoje tri velika i poznata trga: Trg ujedinjenja (rum. Piața Unirii) je stariji trg, približno kvadratnog oblika. Oko njega se nalaze glavna rimokatolička katedrala, Srpska saborna crkva i brojne palate nekadašnjih bogataša (Palata Barok, Palata Bruk), Trg pobede (rum. Piața Victoriei) je mlađi gradski trg, površinski veći i izrazito izduženog oblika. Na jednom strani trga je Katedralni hram Banatske mitropolije Rumunske Pravoslavne crkve, a na drugoj zdanje Gradske Opere, koja ima repertoar na rumunskom, nemačkom i mađarskom. Na ovom trgu se nalazi i zdanje Banatskog Muzeja, kao i niz gradskih palata iz zadnjih decenija Austrougarske, građenih u secesiji i akademizmu, Trg slobode (rum. Piața Libertății) je sa starom gradskom kućom, kao i brojnim kipovima.

TERMIN PUTOVANjA: 18.05.2024.

CENA ARANŽMANA: 3.500 din

 

ARANŽMAN OBUHVATA:

• prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji
• razgledanje Temišvara sa vodičem
• usluge predstavnika agencije
• troškove organizacije putovanja

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

• individualne troškove
• putno zdravstveno osiguranje

PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 40 PUTNIKA. OTKAZ 2 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA
Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu
Agencija ne snos iodgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja
Organizator zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu.

 

Obaveštenje:  za izlet nije obezbedjena zaštita u pogledu garancije putovanja.

UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI ORGANIZATORA  MIKI & MIKI TRAVEL LICENCA OTP 31/22

PUTOVANJE BR 2

 

 

Program putovanja:

Polazak iz Nisa u 02:00 časova.
Vožnja do granice i zadržavanje na graničnom prelazu radi obavljanja carinskih formalnosti. Dolazak u Temišvar (Timişoara), najveći i najznačajniji grad Banata.
Trg pobede (Piaţa Victoriei), na kojem su zdanje Opere i nacionalnog teatra (sagrađeno 1872. godine; arh. Fellner i Helmer, projektanti pozorišnih zdanja širom Evrope). Saborna (rumunska) crkva Banatske mitropolije (1946. god.; arh. Ioan Traianescu). Kip vučice koja doji Romula i Rema (poklon grada Rima iz 1926. godine) te reprezentativna zdanja secesije, sagrađena između 1910. i 1914. godine (autor većine tih zdanja arh. László Székely).
Trg slobode (Piaţa Libertăţii), na kojem se nalaze stara gradska većnica (sagrađena 1734. godine, u baroknom stilu, arh. Pietro del Bonzo). Kip Device Marije i bista Decebala, poslednjeg dačkog kralja. Odlazak na Trg jedinstva (Piaţa Unirii), na kojem su stub kuge, rimokatolička katedralna crkva (građena između 1736. i 1774. god.; arh. Joseph Emanuel Fischer von Erlach). Barokna palata (nekadašnje sedište Srpske Vojvodine) i Saborna crkva srpske pravoslavne crkve (sagrađena 1748. godine). Poseta srpskoj sabornoj crkvi, u kojoj se nalazi vredni ikonostas, delo Konstantina Danila i majstora Mihaila Janića iz Arada.
Slobodno vreme za individualnu šetnju, obilazak tržnog centra Iulius mall i oko 18 časova polazak ka Beogradu i Nisu. Dolazak u kasnim večernjim i jutarnjim casovima.