Manastir Manasija – Park maketa – Krupajsko vrelo – Vodopad Lisine – Veliki Buk – Resavska pećina

Homoljski  kraj je poznat kao velika  ekološka  oaza. Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom, ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistogplaninskogvazduha. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela.
Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, oko 35 km od Žagubice.

TERMIN PUTOVANjA : 

CENA ARAŽMANA : 

U cenu je uračunato:
* Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji
* Usluge vodiča/pratioca tokom putovanja
* Troškove organizacije i realizacije putovanja; * Ulaz za vodopad Lisine-100 dinara,
* Ulaznicu za Resavsku pećinu – 500 dinara,
* Ulaznice za Park maketa – 150 dinara.
* Razgledanje prema program

U cenu nije uračunato:
* Individualni troškovi putnika
* Ručak u etno restoranu Despotova prica  – od 1500 do 1900 dinara u zavisnosti od ponuđenog menija

Program je rađen na bazi min. 30 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, rok za otkaz putovanja je 2 dana pre početka putovanja. Agencija zadržava pravo da realizuje prevoz uz korekciju cene ili u saradnji sa drugom agencijom.

Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu.

Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

Organizator zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu.
Vremena (tj. vremenske razlike u odnosu na vreme polaska iz drugih gradova koji su na putu do konačne destinacije) su okvirna i zavise od predviđenih pauza i usputnih stajanja u toku putovanja.

Organizator zadržava pravo da u slučaju nedovoljnog broja putnika, realizuje prevoz sa drugom agencijom ili prevoznikom koji ima isti datum i mesto putovanja.

Marš-ruta prevoza i transfera, mesta polazaka, pauza i vrsta vozila je isključivo u nadležnosti organizatora putovanja.
Marš-ruta ne mora biti najkraćim putem – direktno.

Uz ovaj program važe opšti uslovi organizatora putovanja

MIKI & MIKI TRAVEL OTP 31/2022

PROGRAM PUTOVAJA:

Program putovanja:
Polazak iz Niša je planiran u 07:00h sa parking Mašinskog fakulteta. Putovanje autoputem do Despotovca. Obilazak Resavske pećine (Prva u Srbiji uređena za turističke posete).
Jedna od najstarijih ispitanih pećina u našoj zemlji, stara je oko 80 miliona godina, dok se stari nakit u pećini procenjuje na 45 miliona godina. Temperatura je konstantna i iznosi 7 stepeni Celzijusa, dok vlažnost vazduha varira od 80-100%. Unutrašnjost pećine obiluje brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Nakit pećine počinje od samog ulaza koji se nalazi na 485 m n.v. Nakit nastaje rastvaranjem kalcijum karbonata, a boja zavisi od minerala kroz koji prođe voda. Nakit se pojavljuje u tri boje, a to je crvena, žuta i bela. Najdominantnijia je crvena boja koja potiče od oksida gvožđa, bela potiče od kristalnog kalcijuma, a žuta od primesa gline.

Nakon obilaska Resavske pećine nastavljamo putovanje ka vodopadu Veliki Buk I Lisine.
Veliki Buk-Lisine koji se nalazi na desetak minuta vožnje od Resavske pećine. Visine je preko 20 metara i smatra se jednim od najviših vodopada u Srbiji. Najlepši je u proleće jer se tada može videti sa najviše vode, ali u njegovim čarolijama se može uživati i za vreme letnjih vrućina. Zaštićen je kao spomenik prirode.
Nastavak putovanja prema Krupajskom vrelu. .Homoljski kraj je poznat kao velika ekološka oaza. Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom, ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela. Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, oko 35 km od Žagubice. Pristupačno je asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac. Specijalitet ovoga krajaje pastrmka, koju gost po želji može sam da upeca. Takođe, postoji veliki izbor drugih karakterističnih specijaliteta ovoga kraja: homoljsko jagnje, homoljski sir, kačamak a takođe nudimo i veliki izbor gotovih i jela sa roštilja.

Obilazak Manastira Manasija– (Resava)
U pitanju je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj „Moravskoj školi. Manastir je podigao despot Stefan Lazarević, poznat i kao Visoki Stefan, čije se mošti,po mišljenju nekih stručnjaka, nalaze u južnom delu crkve,ispod bele mermerne ploče. Gradnja je trajala između 1407. i 1418. godine. Odmah posle osnivanja, Manasija je postala kulturni centar despotovine. Njena „Resavska škola“ bila je prepisivačka radionica i bila je izvor pisanih dela i prevoda i posle pada despotovine, kroz ceo 15. i 16. veka.
Nakon obilaska manastira, nastavak puta ka Parku maketa.
Postavka su srednjovekovni srpski manastiri, izrađeni u razmeri 1:17 u odnosu na objekte u stvarnoj veličini. Makete su urađene kao savršena kopija crkava u realnosti.
Polazak za Niš oko 19h. Dolazak u večernjim časovima.