Borsko jezero

20.09.2020.

CENA IZLETA 1 100,00 dinara

U cenu je uračunato:
Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji
Usluge vodiča/pratioca tokom putovanja
Troškove organizacije i realizacije putovanja

Razgledanje prema programu

U cenu nije uračunato:
• Individualni troškovi putnika

Polazak iz Niša u 8:00h sa parking kod hipermarketa “Tempo”, Bul. 12. Februar, Niš.

MANASTIR IZ KAO “RUSKE BAJKE”

Naša prva stanica je manastir Lešje.

Manastir Lešje,odnosno manastir Pokrova Presvete Bogorodice, nalazi se iznad sela Lešja, desetak kilometara jugoistočno od Paraćina. Manastir Lešje potiče iz srednjeg veka, ali je njegov nastanak teško bliže odrediti. Manastirska crkva je iz sredine XIV veka i predstavlja najstariju građevinu tog tipa u Pomoravlju.Njeni temelji su otkriveni 1923. godine, na obroncima planine Baba, smešteni na omanjoj zaravni, zaštićenoj oštrim stenama sa istočne strane. Na njenim ruševinama je početkom XXI veka podignuta nova crkva, tako da je Lešje danas aktivan i veoma lepo uređen ženski manastir.Ruševine manastira Presvete Bogorodice su proglašene Spomenikom kulture od velikog značaja i danas se nalaze pod zaštitom Republike Srbije, u sklopu zaštićene spomeničke celine Petruška oblast.Bajkoviti izgled manastira posetioce ostavlja bez daha.

ETNO SELO BALAŠEVIĆ

Posetićemo i Etno kompleks Balašević.

Etno centar Balašević Rtanj je vrlo lepo osmišljen kompleks. Sa prednje strane se nalazi prostrani parking na dva nivoa sa koga se ulazi u restoran a sa desne strane je staza koja vodi do bungalova, bazena, malog kafea i kamenih kaskada na kojima su suncobrani i ležaljke. Sve je građeno u stilu kamen-drvo a bungalovi su projektovani u skladu sa lokalnom arhitekturom.Nakon osveženja put nastavljamo ka Borskom jezeru.

BORSKO JEZERO

I sada stižemo na naše odredište gde nas čeka celednevno kupanje i uživanje.

U podnožju plаnine Crni Vrh, na 17 kilometara od Bora, planinski vodotoci 1959. godine, zarobljeni su branom. Priroda je ovu ljudsku odluku i delanje prihvatila kao svoju. Nastao je tako jedan od turističkih bisera borske opštine-Borsko jezero. Nа nаdmorskoj visini od 438 metara, glatka površina jezerske vode od 30 hektara, ogledalo je za slikovitu i raskošnu lepotu okolnih predela.Kristalno čista jezerska voda u letnjim mesecimа dobija tamno zelenu boju a njen površinski sloj dosegne temperaturu od 25 stepeni Celzijusovih, što je čini izuzetno prijatnom za kupanje

Dolazak u Niš u večernjim časovima.