Borsko jezero

CENA IZLETA 1

LAZAREVA PEĆINA – BOR – BRESTOVAČKA BANJA – BORSKO JEZERO
Borsko jezero se nalazi na samo dvadesetak minuta vožnje autobusom od Bora, odnosno od grada je udaljeno 17 kilometara. Smešteno je u podnožju planine Crni vrh i predstavlja pravi biser borskog turizma.Jezero je nastalo 1959. godine pregrađivanjem Brestovačke reke, podizanjem brane i akumulacijom vode rečica Valja, Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Zahvata površinu od 30 hektara, a dubina vode dostiže i do 48 metara. Uz nadmorsku visinu od 438 metara, dominantnu paleovulkansku kupu Tilva Njagra (Crno brdo na vlaškom jeziku) i umereno-kontinentalnu klimu jezero predstavlja glavni turistički adut grada Bor.

Cena aranžmana obuhvata:
• Organizovan prevoz turističkim autobusom
• Usluge vodiča/pratioca tokom putovanja
• Troškove organizacije i realizacije putovanja

Cena aranžmana ne obuhvata:
• Individualne troškove putnika
• Putno zdravstveno osiguranje
• Fakultativne izlete – Ulaznica za Lazarevu pećinu   , ZOO vrt

Program je rađen na bazi od minimum 23 putnika.
Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. Raspored razgledanja se može menjati u zavisnosti od rasporeda rada muzeja, slobodnih termina po lokalitetima i vremenskih uslova. Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja (redosledu i vremenu) usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (gužva na granici, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog lokaliteta predviđenog za obilazak, zakašnjenje ili kvar prevoznog sredstva, radovi na putu, gužve u saobraćaju, štrajkovi i slično). Agencija zadržava pravo otkaza aranžmana u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika najkasnije do 5 dana pred polazak na putovanje.

PROGRAM PUTOVAJA:

Planirani polazak oko 7h (tačno mesto i vreme biće poznato najkasnije dan pred putovanje) Vožnja do Paraćina i nastavak vožnje preko prevoja Čestobrodica ka selu Zlot, jednom od najvećih sela u Srbiji. Najveće prirodno bogatstvo ovog područa jeste zaštićeno prirodno dobro I kategorije – Spomenik prirode Lazarev kanjon na čijem samom kraju se tokom stotina hiljada godina formirala Lazareva pećina. Lаzаrevа pećinа je izvorskа pećinа. Ukupnа dužinа ispitanih pećinskih kаnаlа veća je od 10000 metara , sa opravdanim pretpostavkama speleologa da je zapravo podzenmi prostor mnogostruko veći. Zа turističke posete uređene su staze dužine od oko 900 metara. Obilazak pećine. Nastavak putovanja i dolazak u Bor. Naselje Bor je nastalo uz rudnik bakra koji je 1903. godine otvorio Đorđe Vajfert. Od tada Bor počinje naglo da se razvija i raste. Nakon dolaska u Bor, kratko upoznavanje sa gradom. Slobodno vreme. Takođe jedan od predloga za slobodno vreme je i poseta zoološkom vrtu u Boru koji broji preko 70 vrsta životinja. Pored uređenog i konfornog prostora za boravak životinja u vrtu je sagrađeno niz dopunskih sadržaja koji pružaju posetiocima još lepši doživljaj posete. Dalje nas put vodi ka Brestrovačkoj banji, jednoj od najstarijih banja u Srbiji. Vode ove bаnje spаdаju u red nаjlekovitijih kod nаs, а često su ih poredili i sа vodаmа аustrijskih i švаjcаrskih bаnjа. Na prostoru banje postoji 10 termominerаlnih izvorа sа temperаturom od 32 do 40 stepeni. Kratak predah u banji koja je svoj pun procvаt doživelа u dobа Milošа Obrenovićа čiji je konak jedna od glavnih znamenistosti. Za kraj ovog izleti sledi i kratka poseta turističkom biseru ovog kraju – Borskom jezeru. Glatka površina jezerske vode, ogledalo je za slikovitu i raskošnu lepotu okolnih predela. Kraće dslobodno vreme za uživanje pored jezera. Polazak za Niš u popodnevnim časovima. Dolazak u kasnijim večernjim časovima na mesto polaska zavisno od uslova na putu. Kraj programa.