Hercegovačke priče iz duše!

Za Trebinje se kaže da je to grad sunca i platana, a smatra se jednim od najlepših gradova u BIH. Trebinje krase očuvani stari grad i palate mediteranskog tipa koje obiluju izuzetnom lepotom, a ujedno to je i grad čuvenog pesnika Jovana Dučića.
U samom gradu se nalazi nekoliko pravoslavnih hramova, od kojih su najpoznatiji manastir Tvrdoš – posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice. Manastir se nalazi uz samu reku oko četiri kilometra nizvodno od Trebinja, u selu Tvrdošima. Prema narodnom predanju, manastir je osnovao Sveti car Konstantin i majka Jelena. Jedan je od najstarijih pravoslavnih manastira i jedan od najznačajnijih manastira Srpske pravoslavne crkve. Danas je sedište Zahumsko-hercegovačke episkopije. Smatra se da manastir potiče sa početka XVI vijeka. Hercegovačka Gračanica, crkva Presvete Bogorodice – je verna kopija manastira Gračanica na Kosovu.Sagrađena je 2000. na brdu Crkvina iznad Trebinja, sa željom da izvrši testament čuvenog trebinjskog pesnika Jovana Dučića.Njegovi posmrtni ostaci preneti su iz Sjedinjenih Američkih Država i sahranjeni u kriptu ovog hrama. Spomen kompleks čine crkva Presvete Bogorodice sa zvonikom, vladičanski dvor, biblioteka, amfiteatar, galerija, salon za bankete, česma i letnja bašta.Hram se može videti sa svake tačke u Trebinju i to je najljepša sakralna građevina u celoj Istočnoj Hercegovini. Sa brda Crkvina pruža se prelep pogled na celi grad.

✓ Cena aranžmana obuhvata:
– Smeštaj u hotelu IN 3* (centar grada) na bazi 2 noćenja sa doručkom/polupansion;
– Prevoz turističkim mini autobusom visoke turističke klase na datoj relaciji prema program (TV, VIDEO, DVD, MP3, KLIMA);
– Razgledanje gradova u pratnji lokalnog vodiča (Višegrad, Trebinje, Jablanica i Sarajevo);
– Troškove organizacije putovanja i pratioca grupe.

X Cena aranžmana NE obuhvata:
– Individualne troškove putnika;
– Međunarodno zdravstveno osiguranje;
– Boravišnu taksu u privatnim apartmanima i vilama 1€ dnevno (plaćanje na licu mesta);
– Ulaznice za kulturno-istorijske spomenike (plaćaju se na licu mesta);
– Fakultative:
1. vožnja brodićem u Višegradu– 5€ (plaća se vodiču u autobusu);
2. izlet do Mostara– 15€ (plaća se vodiču u autobusu).

✨ Ostale napomene:
– Aranžman se plaća u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursku NBS, na dan uplate;
– Deca do 12 godina imaju 20% popusta uz dve punoplative osobe i koriste sve usluge.
– Za realizaciju fakultativnih izleta potrebno je minimum 15 prijavljenih putnika;
– Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu prijave, izbor sedišta u autobusu se doplaćuje 10€ po osobi.

✨ Napomene u vezi prevoza:
– Organizator zadržava pravo da u slučaju nedovoljnog broja putnika, realizuje prevoz sa drugom agencijom ili prevoznikom koji ima isti datum i mesto putovanja.
– Marš-ruta prevoza i transfera, mesta polazaka, pauza i vrsta vozila je isključivo u nadležnosti organizatora putovanja.
– Marš-ruta ne mora biti najkraćim putem – direktno.
– U slučaju manjeg broja od 8 /osam/ putnika, organizuje se transfer do predviđenog mesta polaska. Način prevoza i transfera ne mogu biti predmet naknadnog prigovora ili žalbe.
– Vremena (tj. vremenske razlike u odnosu na vreme polaska iz drugih gradova koji su na putu do konačne destinacije) su okvirna i zavise od predviđenih pauza i usputnih stajanja u toku putovanja.

✨ Smeštaj: Hotel IN- Trebinje
🔸 Hotel se nalazi u centru grada, u Dušanovoj ulici, u Trebinju.
🔸 Hotel raspolaže podzemnom garažom, liftom, restoranom za potrebe gostiju, a njegovi kapaciteti omogućavaju smeštaj manjih ekskurzija, sportskih klubova, domaćih i stranih turista. Gostima je omogućen pristup internetu u sobama i internet-kafeu. Grejanje prostorija hotela rešeno je kombinacijom centralnog i solarnog grejanja. U svim sobama postavljeni su klima-uređaji. Pored internet-konekcije, sobe su opremljene televizorima sa bogatim izborom kanala.
___________________________________________
Program je rađen na bazi od minimum 18 putnika.
Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. Raspored razgledanja se može menjati u zavisnosti od rasporeda rada muzeja, slobodnih termina po lokalitetima i vremenskih uslova. Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja (redosledu i vremenu) usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (gužva na granici, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog lokaliteta predviđenog za obilazak, zakašnjenje ili kvar prevoznog sredstva, radovi na putu, gužve u saobraćaju, štrajkovi I slično). Agencija zadržava pravo otkaza aranžmana u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika najkasnije do 2 dana pred polazak na putovanje.

 

PROGRAM PUTOVAJA:

1.dan (13. Februar 2021.):
Polazak iz Niša je planiran u 23:59 h sa parking kod hipermarketa “Tempo”, Bul. 12. Februar, Niš.
Polazak iz Niša sa parkinga kod Tempa u večenjim satima. Vožnja preko Kruševca, Čačka sa usputnim pauzama radi odmora i obavljanja graničnih formalnosti. Nastavak putovanja za Višegrad.

2.dan (14. Februar 2021.):
Dolazak u Višegrad u ranim jutarnjim časovima. Pauza u Višegradu za obilazak starog mosta, čuvene ”Ćuprije na Drini” i spomenika Ivi Andriću, šetnja do Andrić grada, koji su izgradili Emir Kusturica i Vlada Republike Srpske u čast Nobelovca. Pauza za slikanje, kafu, kupovinu suvenira. Fakultativno: vožnja brodićem rekom Drinom. Nastavak putovanja ka Trebinju. Dolazak u Trebinje. Smeštaj u hotel. Nakon kraćeg odmora autobusom idemo do izletišta Crkvine, gde se nalazi Hercegovačka Gračanica, verna kopija manastira Gračanica sa Kosova, u kojem je sahranjen Jovan Dučić, galerija pozlaćenih ikona i mauzolej pesnika Jovana Dučića. Sa ovog vidikovca se pruža prelep pogled na ceo grad, planinu Leotar, reku Trebišnjicu i stari kameni Arslanagića most iz XVI. Silazak u grad i nastavak vožnje do manastira Tvrdoš iz XVI veka, obilazak manastira, stare vinarije (predviđeno zadržavanje oko 45 minuta). Nakon obilska manastira, vraćamo se u grad i nastavljamo razgledanje Trebinja sa lokalnim vodičem; obilazak najznačajnijih lokaliteta, šetnja ulicama starog grada, gradske zidine sa trgovima….”Trg Pesnika” gde su platani stari preko 100 godina, koji predstavljaju simbol grada. Na trgu se nalaze brojni pokloni pesnika Jovana Dučića svom gradu (Jelena Anžujska, Njegoševa bista, lavovi na ulazu u park). Nakon obilaska povratak u hotel. Večera. Noćenje.

3.dan (15. Februar 2021.):
Doručak. Fakultativno: odlazak za Mostar. Dolazak u grad na Neretvi, obilazak građevina koje datiraju iz turskog doba: Stari most, kula Kalebija, Kula Herceguša, Sahat Kula, Kriva ćuprija – jedan od najstarijih očuvanih spomenika iz osmanlijskog perioda, podignuta je pre 1558.g. i po predanjima po uzoru na ovaj mali most kasnije je sagrađen stari most, Kujundžiluk – stara mostarska čaršija nalazi se na levoj strani reke Neretve sa svojim radionicama i suvenirnicama gde ćemo napraviti pauzu i imati dovoljno slobodnog vremena za kafu, kolače i šoping. Polazak za Trebinje u popodnevnim časovima, nakon dva sata vožnje dolazak u hotel, večera. Noćenje.

4.dan (16. Februar 2021.):
Nakon doručka, odjavljivanje iz hotela i polazak za Sarajevo. Vožnja prema glavnom gradu uz pauzu kod Jablanice, obilazak mosta na Neretvi koji je deo celine Memorijalni kompleks Bitka za ranjenike na Neretvi, inače deo scenografije filma Bitka na Neretvi iz 1968 god. Nastavak putovanja ka Sarajevu i odmah nakon dolaska panoramsko razgledanje grada i šetnja najužim gradskim jezgrom: mostovi na Miljacki, Gradska većnica, Inat kuća, Careva džamija, Latinski most,pravoslavna crkva, katolička katedrala, Baščaršija (šetnja najstarijim gradskim ulicama pored Begove džamije, Kazandžiluk ulica do trga Sebilj). Nakon obilaska slobodno vreme za individualne aktivnosti. Polazak za Niš u ranim večernjim časovima.

5.dan (17. Februar 2021.):
Dolazak u Niš u ranim jutarnjim satima (vreme dolaska zavisi od dužine čekanja na graničnom prelazu, na šta organizator ne može da utiče). Kraj programa.