Subotica, Palić i Zobnatica

Prepustite se romantici, vojvođanske ravnice!

05.06.2021.

Kulturni centar Vojvodine i jedan od najlepših gradova u Srbiji, Subotica je u 16. veku bila i prestonica jednog gotovo bajkovitog carstva.

Kroz svoju dugu istoriju, Subotica je često menjala vladare, države i nazive. Promenila je preko 200 imena – zvala se i Zabadka, i Szent Maria, i Maria Tereziopolis… Njom su vladali i Ugari i Turci i Srbi, bila je i u Hazburškoj i Otomanskoj imperiji, zatim u Jugoslaviji.

Zobnatica – Subotica – Palić – Vinarija Zvonka Bogdana

CENA IZLETA 2.990 DINARA

✓ U cenu je uračunato:

– Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji,
– Usluge vodiča/pratioca tokom putovanja,
– Troškove organizacije i realizacije putovanja,
– Razgledanje prema programu.

X U cenu nije uračunato:

– Individualni troškovi putnika;
– Paket fakultativa- 800din, koji obuhvata sledeće:
– ulaznica za kompleks Zobnatica (obilazak traje oko 45min- obilazak kompleksa I ergele);
– palata Ferenca Rajhla;
– ulaznica u Sinagogu;
– Vinarija Zvonka Bogdana- obilazak vinarije sa stručnim licem i degustacija jedne vrste vina.

✨ Napomene:

Program je rađen na bazi min. 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, rok za otkaz putovanja je 2 dana pre početka putovanja.
Agencija zadržava pravo da realizuje prevoz uz korekciju cene ili u saradnji sa drugom agencijom.
Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu.
Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
Organizator zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu.
Vremena (tj. vremenske razlike u odnosu na vreme polaska iz drugih gradova koji su na putu do konačne destinacije) su okvirna i zavise od predviđenih pauza i usputnih stajanja u toku putovanja.
Organizator zadržava pravo da u slučaju nedovoljnog broja putnika, realizuje prevoz sa drugom agencijom ili prevoznikom koji ima isti datum i mesto putovanja.
Marš-ruta prevoza i transfera, mesta polazaka, pauza i vrsta vozila je isključivo u nadležnosti organizatora putovanja.
Marš-ruta ne mora biti najkraćim putem – direktno.

PROGRAM PUTOVAJA:

Polazak iz Niša je planiran u 6:00h sa parking kod T.C. Roda – bivši Mercator, Vizantijski Bulevar br. 1, Niš.

Krenućemo putem ka Subotici, uz kratku pauzu za odmor. Prva stanica na našem proputovanju kroz sever Vojvodine, biće Zobnatica. To je turistički kompleks sa dugom tradicijom i raznovrsnom ponudom atrakcija. Svakodnevno pruža obilje idealnih sadržaja ljubiteljima očuvane prirode, lova, ribolova i, naravno, konja. Zobnatica je centar konjarstva i konjičkog sporta. Poznata je po ergeli sa tradicijom odgoja rasnih konja dugom preko dve stotine godina. Posetiocima se nudi turističko jahanje, škola jahanja, vožnja fijakerom. Uz ergelu je smešten i hipodrom sa pokrivenim manježom. Danas na ergeli ima oko 100 rasnih konja, uzgajaju se galoperi koji se koriste za galopski sport i preskakanje prepona. Gosti mogu da posete i jedinstveni muzej konjarstva izgrađen u obliku kopita i nekadašnji Kaštel porodice Terlei koji je danas preuređen u hotel. Zobnatičko jezero je formirano 1976. godine u dolini rečice Krivaje sa površinom od 226 ha i dužinom oko 5 km. Primarni zadatak akumulacije je navodnjavanje poljoprivrednih površina, ali u zadnjih nekoliko godina jezero je postalo pravi turistički biser ovoga kraja, pogotovo u letnjem periodu. Gostima je na raspolaganju turističko jahanje, vožnja fijakerom, poseta Muzeju konjarstva…

Nakon Zobnatice, sledi još pola sata vožnje do Subotice, gde ćemo provesti narednih 3 sata. Krenućemo u pešačko razgledanje starog jezgra grada: palata Ferenca Rajhla –danas Savremena galerija – koju je izgradio najčuveniji subotički arhitekta zahvaljujući kome Subotica i danas izgleda ovako (ulazak u palatu); Korzo- glavno gradsko šetalište; Vojnića palata; trg Slobode; zgrada pozorišta- jednog od najmodernijih pozorišta u Srbiji; Gradska kuća; čuvena Plava Fontana; palata Miše Demetera- današnja zgrada Gradskog muzeja; Subotička Sinagoga- najlepša zgrada i sinagoga u Srbiji i predstavlja zaštićen spomenik kulture ; Trg Cara Jovana Nenada; Biblioteka; zgrada Subotičke gimnazije, palata Austro-ugarske banke, palata Dušana Stojkovića, zgrada nekadašnje Štedionice… Slobodno vreme za šetnju i individualno razgledanje grada.

Oko 15h planiran je dolazak na Palić– najvećeg prirodnog jezera u našoj zemlji. Neverovatna arhitektura sa početka 20. Veka krasi obalu jezera – Vodotoranj, Velika terasa, Ženski strand i Muzički paviljon, prelep park… Naselje kraj jezera, nekada je imalo više od 200 luksuznih vila, specifične arhitekture secesije, koja i danas daje poseban šarm ovom mestu. Mir i tišina čine Palić idealnim prostorom za odmor i uživanje. Slobodno vreme.

Oko 16h, sledi obilazak vinarije Zvonko Bogdan gde ćemo čuti lepe priče o tamburici i imati priliku da prošetamo vinogradom.

Polazak za Niš oko 19h. Dolazak u večernjim časovima.