Subotica i Palić

Prepustite se jesenjoj romantici, vojvođanske ravnice!
10.10.2020.

Kulturni centar Vojvodine i jedan od najlepših gradova u Srbiji, Subotica je u 16. veku bila i prestonica jednog gotovo bajkovitog carstva.

Kroz svoju dugu istoriju, Subotica je često menjala vladare, države i nazive. Promenila je preko 200 imena – zvala se i Zabadka, i Szent Maria, i Maria Tereziopolis… Njom su vladali i Ugari i Turci i Srbi, bila je i u Hazburškoj i Otomanskoj imperiji, zatim u Jugoslaviji.

Zobnatica – Subotica – Palić – Vinarija Zvonka Bogdana

Program putovanja:

Polazak iz Niša je planiran u 6:00h sa parking kod hipermarketa “Tempo”, Bul. 12. Februar, Niš.

Krenućemo putem ka Subotici, uz kratku pauzu za odmor. Prva stanica na našem proputovanju kroz sever Vojvodine, biće Zobnatica. To je turistički kompleks sa dugom tradicijom i raznovrsnom ponudom atrakcija. Svakodnevno pruža obilje idealnih sadržaja ljubiteljima očuvane prirode, lova, ribolova i, naravno, konja. Zobnatica je centar konjarstva i konjičkog sporta. Poznata je po ergeli sa tradicijom odgoja rasnih konja dugom preko dve stotine godina. Posetiocima se nudi turističko jahanje, škola jahanja, vožnja fijakerom. Uz ergelu je smešten i hipodrom sa pokrivenim manježom. Danas na ergeli ima oko 100 rasnih konja, uzgajaju se galoperi koji se koriste za galopski sport i preskakanje prepona. Gosti mogu da posete i jedinstveni muzej konjarstva izgrađen u obliku kopita i nekadašnji Kaštel porodice Terlei koji je danas preuređen u hotel. Zobnatičko jezero je formirano 1976. godine u dolini rečice Krivaje sa površinom od 226 ha i dužinom oko 5 km. Primarni zadatak akumulacije je navodnjavanje poljoprivrednih površina, ali u zadnjih nekoliko godina jezero je postalo pravi turistički biser ovoga kraja, pogotovo u letnjem periodu. Gostima je na raspolaganju turističko jahanje, vožnja fijakerom, poseta Muzeju konjarstva…

Nakon Zobnatice, sledi još pola sata vožnje do Subotice, gde ćemo provesti narednih 3 sata. Krenućemo u pešačko razgledanje starog jezgra grada: palata Ferenca Rajhla –danas Savremena galerija – koju je izgradio najčuveniji subotički arhitekta zahvaljujući kome Subotica i danas izgleda ovako (ulazak u palatu); Korzo- glavno gradsko šetalište; Vojnića palata; trg Slobode; zgrada pozorišta- jednog od najmodernijih pozorišta u Srbiji; Gradska kuća; čuvena Plava Fontana; palata Miše Demetera- današnja zgrada Gradskog muzeja; Subotička Sinagoga- najlepša zgrada i sinagoga u Srbiji i predstavlja zaštićen spomenik kulture ; Trg Cara Jovana Nenada; Biblioteka; zgrada Subotičke gimnazije, palata Austro-ugarske banke, palata Dušana Stojkovića, zgrada nekadašnje Štedionice… Slobodno vreme za šetnju i individualno razgledanje grada.

Oko 16h planiran je dolazak na Palić– najvećeg prirodnog jezera u našoj zemlji. Neverovatna arhitektura sa početka 20. Veka krasi obalu jezera – Vodotoranj, Velika terasa, Ženski strand i Muzički paviljon, prelep park… Naselje kraj jezera, nekada je imalo više od 200 luksuznih vila, specifične arhitekture secesije, koja i danas daje poseban šarm ovom mestu. Mir i tišina čine Palić idealnim prostorom za odmor i uživanje. Slobodno vreme.

Oko 18h, sledi obilazak vinarije Zvonko Bogdan gde ćemo čuti lepe priče o tamburici i imati priliku da prošetamo vinogradom.

Polazak za Niš oko 19h. Dolazak u večernjim časovima.

CENA IZLETA 2.800 DINARA

U cenu je uračunato:
• Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji,
• Usluge vodiča/pratioca tokom putovanja,
• Troškove organizacije i realizacije putovanja,

Razgledanje prema program.
U cenu nije uračunato:

Individualni troškovi putnika;
Paket fakultativa- 800din, koji obuhvata sledeće:
ulaznica za kompleks Zobnatica (obilazak traje oko 45min- obilazak kompleksa I ergele);
palata Ferenca Rajhla;
ulaznica u Sinagogu;
Vinarija Zvonka Bogdana- samo obilazak kompleksa.