Kusturičin san: Mećavnik i Andrićgrad

Mokra Gora- čudo na tri reke i između tri planine!

Subota 22.06.2021

Spomen Kompleks Kadinjača – Manastir Rujan – Mećavnik (Drvengrad) – Manastir Dobrun – Višegrad (Andrićgrad I vožnja brodićem)

Mokra Gora je živopisno planinsko selo koje se prostire između planina Tare i Zlatibora. Popularna atrakcija je stara pruga uskog koloseka, Šarganska osmica, koja ide 300 metara uzbrdo i formira savršenu osmicu. Na obližnjem brdu Mećavnik, nalaz se i etno selo našeg proslavljenog filmskog režisera Emira Kustirice koje je sagrađeno u lokalnom etno stilu. Posetioci ovde mogu da udahnu jedinstvenu atmosferu, uživaju u prirodi, da probaju lokalnu hranu i da kupe ručno izrađene suvenire.

CENA IZLETA 2.600 dinara

✓ U cenu je uračunato:

• Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji,
• Usluge vodiča/pratioca tokom putovanja,
• Troškove organizacije i realizacije putovanja,
• Razgledanje prema program.

X U cenu nije uračunato:

• Individualni troškovi putnika;
• Ulaznica u kompleks Drvengrada- 250din;
• Vožnja brodićem u Višegradu- 5eur.

PROGRAM PUTOVAJA:

Polazak iz Niša je planiran u 5:00h sa parking kod hipermarketa “Tempo”, Bul. 12. Februar, Niš.

Lagana vožnja, preko Kruševca, Čačka sa usputnim pauzama radi odmora. Prva stanica na našem putovanju je Spomen Kompleks Kadinjača. Među spomenicima u okolini Užica posebno se ističe memorijalni kompleks na Kadinjači (14 km zapadno od Užica). Spomenik je posvećen borcima užičkog Radničkog bataljona, Posavcima i Orašanima koji su se žrtvovali 29. novembra 1941.godine štiteći odstupnicu glavnini partizanskih snaga iz Užica ka Sandžaku. U znak sećanja na otpor branilaca Užica, 1952. godine otkriven je Spomenik – piramida pod kojim se nalazi kosturnica u kojoj su smešteni posmrtni ostaci većine boraca izginulih na Kadinjači.

Put nastavljamo ka Manastiru Rujan. Manastir Rujan je obnovljeni manastir iz 15. veka. Danas pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve. Nalazio se pod planinom Ponikvama, na reci Bioski (tj. Đetinji). Smešten je u ataru sela Vrutci, kod Užica, na desnoj obali istoimenog jezera. Manastirski hram posvećen je svetom Velikomučeniku Georgiju. Poreklo imena Rujan je od biljke ruj, koja raste u dolini reke Đetinje. Po njoj je čitava oblast, kao i manastir dobila ime, Rujno. Bogati manastirski posedi i prihodi od “banje” su doveli do toga da on doživi procvat. Ta manastirska banja zvala se “Bioštanska Banja”. Manastir ima poseban značaj za srspku kulturu. U njemu je nastala i radila prva štamparija u Srednjovekovnoj Srbiji.

Sledeća stanica na našem proputovanju po Zapadnoj Srbiji je Mećavnik- Drvengrad. Mokrogorsko čudo je stiglo sa Kusturicom, koji je baš ovde odlučio da podigne grad, i to grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo, a nije nikada do tada. Iz doba kojeg više nema, nikao je Drvengrad da dočara snagu i lepotu ljudskog poduhvata, izvanrednog i dopunjenog prednostima savremene civilizacije.

Put nastavljamo ka BiH I graničnom prelazu- Kotroman. Nakon prelaska granice, dolazak do manastira Dobrun, obilazak manastira. Manastir Uspenja presvete Bogorodice, poznat i kao manastir Dobrun i manastir Kruševo, nalazi se u klisuri reke Rzav, 12 km od Višegrada. Podigli su ga, 1343. godine, župan Pribil i njegovi sinovi Stefan i Petar. U stenama iznad manastira nalazi se pećina u kojoj su živeli isposnici, a od 2004. godine, i spomenik Karađorđu. Jedna od zanimljivosti vezuje se za nastanak naziva grada manastira Dobrun. Kada je Mehmed-paša Sokolović postao vezir, pozvao je svoje roditelje da dođu živeti s njim u Carigrad, pod uslovom da prime islamsku veru. Otac je pristao, ali majka po imenu Dobruna nije. Iz tog razloga, u znak zahvalnosti, narod je manastir u blizini rijeke Rzav, nazvao Dobrun. Tokom svoje istorije ovaj manastir je nekoliko puta uništavan i rekonstruisan. U okviru manastirskog kompleksa koji se nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH, nalaze se: Muzej Prvog srpskog ustanka, Galerija i Muzej Mitropolije dabrobosanske. Obnovom crkve posvećene Uspenju Presvete Bogorodice, arheolozi su došli do novih otkrića koja bi mogla izmijeniti podatke o istoriji ovog manastira. Pronađena je jedna grobnica sa posmrtnim ostacima, ali još nije utvrđeno da li se radi o ktitoru manastira ili nekom crkvenom velikodostojniku.

Nakon obilaska manastira nastavljamo proputovanje kroz BiH. Dolazimo do Višegrada. Višegrad leži na reci Drini, u prostranoj kotlini, na brežuljkastim padinama koje se blago uzdižu u planine visoke preko 1000 metara. Višegradska kotlina je jedna od retkih proširenja u toku reke Drine koji se sastoji delimično od visokih klisura i planina. Na mestu gde se planine koje čine uski i duboki kanjon Drine razdvajaju u prostranu kotlinu, stoji kameni 500 godina star most s 11 lukova širokog raspona, poznatijeg svima kao “na Drini ćuprija” (roman Ive Andrića). Fakultativno: vožnja brodićem rekom Drinom. Šetnja do Andrić grada, koji su izgradili Emir Kusturica i Vlada Republike Srpske u čast Nobelovca. Pauza za slikanje, kafu, kupovinu suvenira.

Polazak za Niš oko 19h. Dolazak u večernjim časovima.