14.03.2021.

CENA ARANŽMANA PO OSOBI: 1890,00 dinara

Aranžman obuhvata:

  • prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji
  • razgledanje lokaliteta sa vodicem
  • usluge vodica u autobusu
  • troškove organizacije putovanja

Aranžman ne obuhvata:

  • ulaznica za lokalitet Viminacijum: 500,00 din/600,00 din (zavisi od veličine grupe),
  • ulaznica za lokalitet „Golubačka tvrđava“ čija je cena 450,00 din.
  • ručak u restoranu nadomak manstira Tumane 800,00 dinara

Moguć je transfer iz sledećih gradova:

* u pitanju su cene transfera u oba pravca

Opis putovanja

Polazak iz Niša je planiran u 7:00h sa parking kod T.C. Roda – bivši Mercator, Vizantijski Bulevar br. 1, Niš.

Vožnja auto putem u pravcu Požarevca sa usputnim pauzama i prikupljanjem putnika na benzinskim pumpama i odmaralištima. Dolazak na arheološki lokalitet “Viminacijum” i obilazak u pratnji lokalnog vodiča. Nakon obilaska lokaliteta, nastavljamo put ka Golubačkoj tvrđavi, gde će putnici biti u mogućnosti da uživaju u čarima koje ona pruža. U popodnevnim časovima nastavljamo put ka manastiru Tumane, kako bi prisustovali liturgiji koja počinje u 17h. Slobodno vreme u manastiru.

Polazak za Niš je planiran u 19h. Dolazak u Niš oko 23h.

Arheološki park Viminacijum

Zvanično je otvoren 5. oktobra 2006. godine. Na istraživanju rimskog grada i vojnog logora radi interdisciplinarni tim, sastavljen od izuzetnih stručnjaka iz različitih oblasti. Projekat Vimnacijum, pored arheologa, okuplja matematičare, elektroinženjere, geofizičare, geologe, petrologe, istraživače koji se bave daljinskom detekcijom, 3D modelovanjem i prepoznavanjem oblika, ali i veštačkom inteligencijom. Njihova želja je da trgovi i hramovi, pozorišta i hipodrom, kupatila, ulice i četvrti grada izrone iz oranica u kojima su se vekovima nalazili i postanu deo svetske i naše kulturne baštine, ali i simbol prepoznatljivosti dunavskog areala.

Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava podignuta je na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde Dunav najširi u svom toku prelazi u tesnac Karpatskih planina. Tvrđava je predstavljala važno srednjovekovno vojno pogranično utvrđenje, planski građeno zbog vojno-strategijskog značaja mesta. Odavde se lako mogao kontrolisati sav kopneni i vodeni put koji je povezivao istok i zapad, a strme i nepristupačne Ridanske litice, na kojima je izgrađena Tvrđava, i sama reka, bili su joj prirodna zaštita. Zbog ovakvog položaja, tokom XIV i XV veka, pogranične sile, Ugarska i Srbija, a potom i Otomanska imperija, borile su se da osvoje Golubačku tvrđavu jer su time sticali kontrolu i moć nad državnom granicom.

Manastir Tumane

Manastir Tumane je pravoslavni manastir Eparhije braničevske Srpske pravoslavne crkve. Nalazi u Golubačkoj dolini na samoj obali istoimenog potoka, 12 km udaljen od Golupca. Za ime manastira vezano je nekoliko predanja za Miloša Obilića, proslavljenog kosovskog junaka. Ne zna se tačno vreme izgradnje manastira. Prvi put se pojavljuje u popisu 1572/3. godine. Popis iz vremena sultana Murata III određuje lokaciju manastira kod sela Tuman. U manastiru su (1891) redovno održavani “naročiti parastosi” Milošu Obiliću – kao zadužbinaru.